Şapte gorjeni, amendaţi pentru comentariile de pe facebook

Poliţia locală Târgu Jiu a luat-o razna. Şapte gorjeni au fost chemaţi la sediul instituţiei pentru a fi amendaţi din cauză că au făcut comentarii negative pe facebook, la un filmuleţ în care o maşină a Poliţiei locale apărea depăşind în viteză, pe linie continuă. Poliţia locală a explicat că are dreptul potrivit legii să aplice astfel de sancţiuni, dar a refuzat să comunice în ce constau comentariile pe care le sancţionează. Postarea şi comentariile au fost şterse între timp.

 Pandurul a cerut Poliţiei locale Târgu Jiu să spună câţi cetăţeni au fost chemaţi pentru a fi amendaţi, ce tip de comentarii sunt considerate ilegale şi cum au fost identificaţi posesorii conturilor de facebook şi adresele la care locuiesc, dar răspunsurile primite lasă de dorit.

Poliţia Locală Târgu Jiu a explicat că are dreptul să aplice amenzi, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că facebook este spaţiu public. Rămâne de văzut însă dacă poliţiştii locali au în fişa postului supravegherea paginilor de internet sau asigurarea liniştii pe străzile oraşului. Consilierul local Marcel Romanescu a anunţat că va cere explicaţii în prima şedinţă de consiliu local.

„Un mesaj care spus pe stradă (deci într-un loc public), constituie o faptă ilicită, va avea aceleaşi consecinţe juridice şi dacă va fi postat pe Facebook. Reţeaua de socializare Facebook nu poate fi asimilată unei căsuţe poştale electronice, mesajul fiind  lansat undeva “la liber”, urmând ca el să ajungă la toţi cei care, pe baza algoritmilor de funcţionare al reţelei sociale, îl vor recepţiona”, susţine Poliţia locală Târgu Jiu, invocând decizia ICCJ.

Reprezentanţii Poliţiei Locale spun că persoanele sancţionate au fost identificate coroborând reţeaua de socializare cu propriile constatări ale poliţiştilor locali. Poliţia Locală Târgu Jiu a fost întrebată dacă are atribuţii pentru sancţionarea milioanelor de înjurături care apar pe facebook în aceste zile la adresa lui Dragnea, Grindeanu sau Iohannis, dar nu a răspuns la întrebare.
Şefii poliţiei locale au decis probabil că importantă este propria onoare, nu a altor cetăţeni. Motivul invitării celor şapte cetăţeni în vederea amendării este „proferarea în public de expresii jignitoare, menite să lezeze demnitatea şi onoarea Poliţiei Locale Târgu Jiu, prin intermediul unei reţele de socializare, în data de 15 ianuarie 2017”, legea invocată fiind 61 din 1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.


În condiţiile în care persoanele care au comentat pe facebook sunt sancţionate, echipajul care a făcut depăşirea pe linia continuă scapă basma curată. Poliţia Locală Târgu Jiu are o explicaţie şi pentru această faptă. În spaţiul online apăruse informaţia prin care se specifică faptul că, „potrivit unor surse, există dovezi că poliţiştii locali se grăbeau spre “un chef în cartierul Slobozia” din Târgu Jiu”.

Reprezentanţii Poliţiei Locale spun, însă, că a fost vorba de o intervenţie cu caracter de urgenţă. „Echipajul nu a fost sancţionat întrucât nu s-a încălcat nicio prevedere legală. Conform documentelor întocmite, echipajul care apare în materialul publicat se deplasa într-o misiune cu caracter de urgenţă, în urma unui apel înregistrat la Dispeceratul Poliţiei Române, prin 112, pentru aplanarea unei altercaţii în familie, în urma căreia o persoană a fost atacată cu un topor”, a declarat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

REACŢII

"Nici vorba de jignire, pot sa redau si acum, cu dovada, exact ce am scris, se grabeau baietii la apelul bocancilor, nu am injurat, nu am dat nume, nu am spus nume de institutie", a declarat la Pro TV Adrian Vitan, unul dintre cei chemaţi la poliţie. “Nu e prima oara cand circula cu girofarul, cand fac mici abuzuri care te toaca zi de zi. Eu m-am legat efectiv de faptul ca foloseau abuziv girofarul si cum au inteles sa faca slalom printre masini total aiurea", a spus Gabriel Pîrvulescu (foto), cel care a postat filmuleţul.

Galerie foto


Vizualizări: 89,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: