Şaretă trecută prin două războaie, expusă la muzeu

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu se mândrește cu un nou exponat. Este vorba de o șaretă veche de la 1916 care a fost achiziționată de instituția de cultură de la proprietarul ei din comuna Dănești, satul Trocani. Proprietarul, un bărbat de 80 de ani, o avea la rândul lui moștenire de la bunicul său, Dragotă Petre, gorjeanul care a luptat în ambele războaie mondiale.

Șaretă cu tradiție la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”. Cu mai bine de un secol vechime, șareta a fost păstrată într-o stare impecabilă și a ajuns de câteva zile pe holul muzeului județean. Obiectul a fost achiziționat cu 2.000 lei de la proprietarul acesteia, un bătrân de 80 de ani din satul Trocani, comuna Dănești. Ionici Petre, căci așa se numește proprietarul, a primit-o moștenire de la bunicul său, Dragotă Petre. ”Este un obiect românesc care a făcut frontul, obiect vechi. Moșul meu a luptat în campania anului 1877-1878 cu Regimentul Călărași. A fost căpitan. Am avut mare grijă de ea, este lucru românesc și am avut grijă cum au avut și părinții mei de ea. Am păstrat-o în condiții foarte bune. Mi-ar fi plăcut să o păstrez, să nu o dau, dar nu avea rost, timpul trece, se deteriora, toate au vârsta lor. Noi am păstrat-o așa cum am putut, la muzeu o păstrează în alte condiții”, a spus Ionici Petre, proprietarul șaretei.
Bătrânul spune că era păcat de acest obiect să se piardă în condițiile în care generațiile actuale nu mai sunt interesate de trecut. ”Noi am ținut la moștenirea și la istoria noastră, de unde ne tragem, dar acum nu mai ține nimeni cu noi. S-o păstreze muzeul pentru că noi avem o vârstă. N-am vândut-o pentru bani, pentru că noi avem și locul de veci cumpărat”, a mai spus Ionici Petre.

Cât a costat
Șareta cu care se mândrește acum conducerea Muzeului Județean a costat aproape două mii lei și va rămâne o perioadă de timp în incita muzeului, după care va fi expusă la Muzeul de la Curtișoara. ”Încercăm să o expunem aici, dacă obturează vreo vitrină o ducem la Curtișoara. Ne-am dorit un astfel de obiect la muzeu pentru că nu avem. Avem niște trăsuri pe la Curtișoara, una în stare bunicică, alta în stare de restaurare, nu avem șarete. Bătrânul ne-a contactat și așa a ajuns la noi”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean.
Mai multe detalii despre primul proprietar, Dragotă Petre, cunoaște și Albinel Firescu, muzeograf. ”Știm că Dragotă Petre a luptat și în Războiul de Independență și în cele două Războaie Mondiale. El a fost lucrător al căilor ferate înființate în perioada regelui Carol I și parctic această șaretă a fost transmisă din generație în generație până la nepotul lui Ionici Petre de la care noi am cumpărat-o”, a spus Albinel Firescu.

Vizualizări: 2,083

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: