Satul din Gorj părăsit de aproape toţi locuitorii

În comuna Godinești din județul Gorj există la ora actuală sate în care cum moare câte un bătrân, cum se închide câte o casă. Așa a ajuns și satul Rătez în care mai trăiesc la ora actuală puțin peste 15 suflete, din care marea majoritate bătrâni trecuți de 60 de ani.

Ulițele satului sunt aproape goale, numai din loc în loc mai vezi câte un coș fumegând, în rest liniște. În satul Rătez mai trăiesc la ora actuală șase copii minori, toţi ai aceleiaşi familii, cea mai tânără familie din toată așezarea.

Oamenii care încă îşi mai duc zilele în Rătez nu mai au speranță că satul ar putea redeveni populat. Tinerii sunt plecați la muncă în străinătate sau în alte orașe ale țării, iar pe casele în care s-au născut și au copilărit au pus lacătul demult.

Satul Rătez din comuna Godinești este așezat la circa trei kilometri de drumul principal. Drumul este lung și pustiu, din când în când mai vezi câte o ruină în care pe vremuri fie funcţiona magazinul general, fie câte un cămin cultural. După vreo doi kilometri de mers cu maşina apar şi primele gospodării nelocuite, pe care evident timpul şi-a pus amprenta.


Familia Muja din satul Rătez este cea mai tânără din toată așezarea. Cei doi soți au împreună șase copii minori. Ei mai sunt încă sufletul satului, dar părinții îi vor plecați și pe ei din acest sat uitat de lume.

”Noi ne-am obișnuit, aici m-am născut și nu am altundeva unde să merg. Copiilor mei le spun să înveţe carte ca să plece departe, să-și facă un rost, aici nu au niciun viitor. Este greu, dar alte variante nu sunt, mergem o dată pe lună la Motru, ne facem aprovizionarea pentru toată luna și tot așa. Noi nu cumpărăm pâine, o facem noi în casă, legumele le avem din grădină. Ne-am obișnuit așa”, a spus Mihai Muja, localnic din Rătez.

Localnicii rămaşi nu-şi doresc mai mult decât au
Soția bărbatului a venit la Rătez în urmă cu 12 ani. Pe vremea aia satul încă mai trăia, încă mai avea vecini cu care să scoată o vorbă. Acum, copiii, soțul și un bătrân care locuiește la câteva case distanță sunt singurii ei tovarăși.

Deși încă tânără, femeia nu se mai vede plecată din această mică comunitate. ”Nu avem ce face, unde să ne ducem. Nu mai am vecini, lângă mine a stat o bătrână, dar a murit. Mai sus încă mai sunt câteva case cu câțiva bătrâni. Ei, săracii, nici nu ies din casă, dacă nu vine nimeni pe la ei. Copiii merg la școală, vine microbuzul în fiecare dimineață și îi ia de la intrarea în sat. Pe vară mai trecem și dealul și ajungem la Motru, nu e departe. Suntem învăţaţi. Avem televizor, mai vedem și noi ce se întâmplă”, a spus femeia.

Pe moș Lazăr Petre l-am găsit dormind. Musafirii nu i-au mai trecut pragul de ani de zile, așa că de obicei doarme la orele amiezii. Locuiește singur în Rătez, soția și copiii sunt plecați la muncă în Spania. A fost și el plecat, dar spune că nu ar putea trăi niciodată între plăci de beton. ”Satul e pe cale de dispariție, cum moare un om, cum se închide o casă. E greu, tinerii sunt plecaţi pe unde pot şi ei să se descurce. Aici nu mai au ce face. Eu aici m-am născut, aici am crescut și aici vreau să mor. Când eram eu la şcoală, eram 12 copii într-o clasă, erau doi învățători, acum nu mai e nici școala. La mine e mai greu, că e și singurătatea, sunt pensionar, bani de-o pâine am, dar singurătatea asta e grea. Până la asfalt e departe, dar mă aprovizionez și eu o dată pe lună mai bine și am cu ce trăi”, a spus Lazăr Petre.

Autoritățile locale din comuna Godinești cunosc situaţia şi spun că tot mai multe sate din mediul rural se depopulează. Tinerii aleg să-şi facă un rost prin alte părţi decât să revină la casele părinteşti.

Satul Rătez şi satul Chiliu sunt doar două exemple de sate care se depopulează de la an la an. Chiar și așa, anul trecut primăria a pietruit drumul de acces către Rătez. ”Este o problemă cu care se confruntă tot judeţul Gorj. Peste tot sunt sate care de la an la an dispar. Noi am încercat să le refacem şi lor drumul, l-am pietruit pe unele porţiuni, dar mai mult nu avem ce face. Au alimentare cu apă, au curent, dar asta este, tinerii pleacă şi uită de gospodăriile părinților”, a spus Gheorghe Corbeanu, primarul din Godineşti.

Galerie foto


Vizualizări: 53,289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: