Satul din Gorj unde casele și terenurile se vând la preț de chilipir

Satele acum pustii ar putea fi readuse la viață. Autoritățile promit să investească în drumuri și alimentări cu apă după ce au văzut că tot mai mulți orășeni sunt dispuși să cumpere case la țară. În satul Jeriștea, din comuna Săcelu, casele si terenurile se vând la preț de chilipir. 

În prezent, în Jeriștea, mai sunt locuite doar trei case. Pe ulițele pe care era forfotă mare în urmă cu câțiva ani, au mai rămas câțiva bătrâni care trăiesc mai mult din amintiri. S-au obișnuit cu greul, dar s-ar bucura dacă ar avea vecini și, mai ales, condiții mai bune de trai. Au nevoie de apă. "Cea mai mare nevoie e apa. De apă avem nevoie pentru că nu avem de unde lua. Cărăm cu mașinile de pe unde apucăm. Drumul este impracticabil. Ar trebui pietruit, acum e nămol. Dacă se întâmplă ceva, Doamne ferește, nu urcă la noi nicio salvare. Trebuie să chemăm pe cineva cu mașină 4x4 ca sa ne ia. Altfel, aici rămânem. Suntem izolați", a mărturisit nea Ion, unul dintre ultimii localnici din Jeriștea, într-un interviu la Antena 1. 

Nu are vecini. În jur, doar case care stau sa cadă ori terenuri goale. Doar cinci familii au mai rămas în sat. Nici nu e nevoie de explicații. Odată ajuns acolo, înțelegi de ce ulițele s-au golit. De câțiva ani, oamenii au curent electric. Si-ar dori apă și măcar un drum pietruit. Sunt oameni bătrâni care coboară rar in sat să cumpere pâine. Muncesc cât îi țin puterile în grădină ca să aibă ce pune pe masă. Natura îi ajută. 

Nu e de mirare că mulți moștenitori vând casele vechi sau terenurile pentru că nu le pot îngriji. Și le vând la prețuri modice. "Casele aproape ca nu mai au preț. S-a vândut o casă cu teren de 2.000 de metri pătrați cu 10 mii de lei. O sumă modică. Se vând terenuri. Sunt și doritori. Oamenii vor să investească aici, să construiască locuințe sau chiar pensiuni. Avem deja câteva solicitări. Aerul este curaj, peisajul este foarte frumos. Natura ține cu oamenii, pomii fructiferi merg foarte bine și aici se găsesc din abundență trufele albe", a spus primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea. 

Prețul pentru metru pătrat de teren porneste de la un euro. Sumele se negociază în funcție de poziționare ori suprafață. Odată ce au văzut acest interes mare din partea oamenilor care vor să se stabilească in vârful dealului, autoritățile promit să se aplece mai mult asupra infrastructurii.

Edilul din Săcelu le-a promis localnicilor că va pietrui, pentru început, drumul acum aproape impracticabil din cauza ploilor, si că va căuta fonduri sa facă un puț pentru ca sătenii să aibă apă.

Galerie foto




Vizualizări: 11,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: