Scandal cu poliţia pentru un banal concurs de angajare a unei bibliotecare

Un concurs ce părea a fi destul de simplu pentru angajarea unei bibliotecare la singurul liceu din județ care a avut un singur absolvent la BAC-ul din această vară s-a dovedit a fi o misiune extrem de complicată. Directoarea unității de învățământ s-a ales cu dosar penal după ce adjunctul său a reclamat-o pentru că ar fi organizat prost concursul.

Cearta dintre directoarea Elena Călinoiu și adjunctul său Gheorghe Benegui a început încă de la primele ore ale zilei de vineri. Adjunctul spune că nu a fost lăsat să intre în școală și, ca urmare, a chemat Poliția, mai ales că, în opinia sa, concursul nu era organizat legal. „Nu avem aprobare pentru constituirea comisiei, după aceea candidatul a avut lipsă documente. Nu este afișată nici perioada de înscriere a candidaților. S-a dat anunțul doar cu organizarea concursului, nu și perioada de depunere a dosarelor. Apoi comisia de organizare evalua dosarele și vedea care corespund din punct de vedere legal. Care nu corespundeau erau declarați respinși sau li se dădea un termen pentru a aduce restul de documente. Am constatat lipsă documente la dosar. Am atenționat că sunt doar trei documente la dosar și ne-am pomenit cu documente în urma perioadei de depunere a dosarului. Eu am chemat Poliția și pentru că nu avem aprobarea Inspectoratului Școlar. M-am trezit cu ușa închisă și de aceea am venit și polițiștii și cu viceprimarul”, spune Benegui.

Inspectoratul Școlar a dat asigurări că nu era nevoie de vreo aprobare din partea sa pentru organizarea concursului. Asta susține și directoarea Elena Călinoiu, care este în funcție de la începutul anului și care spune că nu are la dispoziție avocați sau juriști pentru a fi sigură că a respectat toată legislația stufoasă din domeniu. Pe numele acesteia a fost deschis totuși un dosar în care sunt făcute cercetări pentru abuz în serviciu.

Bocete după anchetă

Polițiștii au venit de două ori la liceul din Turburea, prezența lor speriindu-le pe bibliotecarele care o examinau pe singura candidată înscrisă la concurs. E vorba despre o tânără de 23 de ani din Borăscu, care, pentru salariul de câteva sute de lei, era dispusă să se mute în gazdă la Târgu Jiu pentru a face apoi naveta la Turburea. Absolventă de facultate și cu studii de specialitate în domeniu, tânăra a plecat de la concurs în lacrimi, mama sa fiind cea care a acceptat să discute cu jurnaliștii pentru a povesti întreaga pățanie. „Noi am adus toate documentele joi și astăzi (n.r. – vineri) ne-am prezentat la concurs. Am găsit însă aici un adevărat circ. Cineva care spunea că nu sunt toate documentele și vă dați seama că nu ne permiteam să se înscrie la concurs dacă nu avea documentele legale cerute. Credem că e un abuz din partea directorului adjunct pentru că spune că anunțul de organizare a concursului nu a fost publicat. Eu vă spun că a fost publicat pentru că l-am auzit la radio și pe net, că altfel nu aveam de unde să aflu. Noi venim de la 60 de kilometri, am taxat pe cineva cu mașina să ne aducă aici, că nici nu știam unde să venim, iar acum găsim circul acesta. Nu voiam ca fata mea să plece la cules de căpșuni după ce a făcut o facultate și încă mai sperăm că lucrurile vor reveni la normal”, a spus mama candidatei.

O membră a comisiei de examinare, care este și liderul sindical al profesorilor din liceu, nu a ezitat să dea vina pe primarul Ion Bîrcă pentru tot circul. Doina Roșoga spune că atâta timp cât politicul se implică în educație, rezultatele nu vor fi niciodată altele. „Doamnele bibliotecare, care au și ele ca șefi alți primari din județ, au izbucnit în plâns, deși le-am întrebat dacă totul e legal și au spus că da. Nu au mai vrut să continuăm concursul pentru că s-au speriat și au plecat plângând. În plus, faptul că dl adjunct a venit cu Poliția nu ne păcălește pentru că îți trebuie și puțin creier când faci lucruri din astea. Odată cu Poliția a venit și viceprimarul comunei. Cine putea să îl trimită? Nu știu care sunt interesele primarului Bîrcă, dar e clar că de acolo vin toate presiunile în acest caz”, a spus Doina Roșoga.

Ce spune Bîrcă

Primarul Ion Bîrcă spune că a cerut sprijinul Poliției, dar după ce a fost informat de directorul adjunct despre presupusele ilegalități. „Eu le-am cerut să nu se meargă cu fel și fel de aranjamente. Ea a greșit când l-a scos pe directorul adjunct, când l-a dat afară din sală. Cred că el avea dreptul să vadă ce se întâmplă în școală. Directorul a venit la mine și eram în ședință de Consiliu Local și ne-a spus ce s-a întâmplat. Am sunat și eu la Poliție. Eu nu m-am băgat și nu mă interesează de ce s-a întâmplat acolo, nu mă bag în murdăriile astea. Există o conducere a Inspectoratului Școlar, e un om foarte competent, dl inspector general, și ne va spune dacă e bine sau nu ce s-a organizat acolo, dar eu nu mă bag în murdăriile astea”, a menționat Bîrcă.

Vizualizări: 2,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: