Schulz, „ambasadorul lui Brâncuşi” pe lângă UNESCO

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a promis aseară, la Târgu Jiu, că va susţine eforturile autorităţilor din România de a include în patrimoniul UNESCO operele lui Constantin Brâncuşi expuse în două parcuri din oraş. Acesta a vizitat operele respective, iar la final s-a declarat încântat de ceea ce a putut să vadă.

Coloana Infinitului a fost primul obiectiv pe care preşedintele PE l-a vizitat, el fiind întâmpinat aici de un grup de fete îmbrăcate în costume populare, care au cântat, pentru câteva minute, melodii tradiţionale gorjeneşti. „Am participat la un moment folcloric minunat. A fost impresionat pentru că toţi au fost foarte buni. Au cântat şi au dansat exemplar. M-a impresionat faptul că am văzut foarte mulţi tineri care încă mai păstrează tradiţiile”, a declarat preşedintele Parlamentului European.

Impresionat de opere şi de tradiţii

Martin Schulz a mers apoi în celălalt parc din oraş, unde se află Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Preşedintele PE a parcurs traseul pe care îl fac turiştii care vizitează aceste opere, iar când a ajuns lângă Masa Tăcerii a întrebat gazdele ce se află dincolo de malul de pământ din spatele operei brâncuşiene. Schulz a fost informat că după dâmbul respectiv se află un lac artificial, amenajat pe râul Jiu. Acesta a mers în zona de promenadă amenajată pe malul râului şi s-a declarat foarte încântat de priveliştea pe care a văzut-o, munţii Parâng reflectându-se în apa Jiului odată cu soarele ce apunea în acele momente. Adina Andriţoiu a fost cea care i-a oferit informaţii despre operele de aici, iar preşedintele parlamentului european a pus întrebări ca să afle mai multe lucruri despre opere. Martin Schulz a plecat de la Târgu-Jiu cu promisiunea că va face tot ce-i stă în puţină pentru ca operele lui Brâncuşi să intre în patrimoniul UNESCO. „Acum mi-am dat seama că eu pronunţam greşit numele marelui sculptor. Eu voi sprijini toate demersurile ca operele să intre în patrimoniul UNESCO”, a spus oficialul european.

Ponta vrea expoziţie Brâncuşi la Parlamentul European

Premierul Victor Ponta, care a venit împreună cu Schulz în Gorj, dar cu care nu a fost şi la operele brâncuşiene pentru că a mers să îşi depună candidatura la Biroul Electoral Judeţean, s-a declarat foarte bucuros pentru că preşedintele PE a ajuns în judeţ. Prim-ministrul l-a numit pe Schulz „ambasador al lui Brâncuşi” şi a spus că speră pe sprijinul înaltului oaspete european pentru a include operele brâncuşiene în patrimoniul UNESCO. „Mă bucur foarte tare că preşedintele PE vine în Gorj, cred că e o mare mândrie pentru oraş şi sper să avem un sprijin să ne reuşească includerea Complexului Brâncuşi în patrimoniul UNESCO”, a precizat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a mulţumit lui Schulz că a venit la Gorj şi mai ales că a văzut România reală. „Îi mulţumesc domnului Schulz  pentru vizită şi mă bucur că a văzut România reală. Vrem să-i cerem sprijinul să facem o expoziţie la Parlamentul European”, a mai spus premierul.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: