Școli încălzite pe hârtie într-o comună din Gorj

O primărie din județul Gorj a achiziționat lemne pentru încălzirea unităților de învățământ, lemne pe care le-a lăsat tot în custodia vânzătorului. S-a întâmplat asta în comuna Scoarța , acolo unde autoritățile au cumpărat 188 de mc de material lemnos în valoare totală de 75.201 lei. Mai mult decât atât, în contextul în care a fost o iarnă blândă, numărul locațiilor care ar fi trebuit încălzite a scăzut, iar autoritățile locale au mărit achiziția de lemne fără să li se fi cerut acest lucru de către conducerea unităților de învățământ.

”Au fost întocmite note de recepție și constatare de diferențe, pentru cantitatea totală de 188 mc. în valoare totală de 75.201,06 lei, semnate de comisia de recepție dar și de gestionar, că le-a primit în gestiune, deși lemnele fuseseră lăsate în custodia furnizorului așa cum reiese din contractele de custodie, cu o perioada a valabilității contractului până la data de 31.12.2023. De precizat este că în contractele de custodie nu se precizează locul de depozitare și nici datele în care furnizorul va livra lemnul. Totodată, deși plata facturilor emise de furnizor s-a făcut 07.12.2022 respectiv 23.12.2022, în baza notelor de recepție din care rezultă eronat ca lemnul se afla în gestiunea entității, livrările s-au făcut în perioada martie 2023- decembrie 2023, așa cum rezultă din avizele electronice emise fără semnătura de primire a beneficiarului”, se arată în raportul Curții de Conturi. 

Mai mult decât atât, în referatele de necesitate nu a fost precizată cantitatea necesară a se achiziționa, iar aprovizionarea școlilor cu lemne se făcea în afara orelor de program.  

”Prin urmare, fără a se avea în vedere stocul existent la data achiziției, dar și suprafața de încălzit, a fost achiziționată o cantitate totala de 188 mp, în condițiile în care suprafața de încălzit a fost diminuată față de anii precedenți când au fost achiziționate cantități mai mici, fiind în același timp diminuată suprafață totala de încălzit datorită faptului ca încălzirea Școlii Primare Bobu s-a făcut cu centrală electrică în anul 2022. Deși s-a solicitat școlii, nu au fost prezentate documente din care să rezulte că toate cantitățile de lemne livrate în cele 22 avize, au fost depozitate efectiv la cele două locații unde se face încălzirea cu centrală cu lemne, din discuțiile purtate cu contabila șefa a școlii a reieșit ca livrarea se făcea atât în perioada orelor de program dar și în afara orelor de program al școlii”, se mai arată în raport.

Vizualizări: 2,880

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: