Şcolile din Gorj amână plata contribuţiilor să aibă bani de salarii

Soluţie de compromis în şcolile din Gorj, unde nu au ajuns bani suficienţi pentru plata salariilor. Mulţi directori au luat decizia de a amâna plata contribuţiilor, iar profesorii să primească toţi banii. Asta cu speranţa că Ministerul Educaţiei va trimite şi diferenţa de bani până pe 25 aprilie, dată limită până la care se pot plăti contribuţiile. În alte şcoli este încă incertitudine, iar dascălii sunt decişi să nu mai intre la ore dacă nu primesc salariul integral.

La mai multe şcoli din Târgu Jiu, directorii au stabilit în Consiliile de Administraţie ca salariile să fie achitate către toţi profesorii, iar contribuţiile să fie plătite mai târziu. „Noi, la Liceul Sportiv, de exemplu, nu am primit toţi banii solicitaţi. Nu am primit nici măcar o explicaţie. Nu ştim de ce n-au venit toţi banii, dar am primit promisiuni că vor veni sumele necesare până la sfârşitul lunii. Mai avem nevoie de aproximativ 25 de mii de lei şi îi vom solicita Inspectoratului Şcolar. Am decis să dăm salariile. Vineri vor intra pe card, iar contribuţiile sociale le vom achita când va veni acea diferenţă”, a spus contabilul Constantin Dudău, de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”: „Oamenii au muncit. Noi am decis să plătim salariile integral. Vom plăti contribuţiile când va veni acea diferenţă de la Minister”, a spus Livia Zamfir, directorul instituţiei.

La alte unităţi de învăţământ, profesorii n-au fost anunţaţi de nicio decizie. „Nu ne-a spus nimeni nimic. Nu ştim până luni când ar trebui să ne intre banii. Am înţeles că ne-ar intra vreo 83% din salariu. Noi nu acceptăm aşa ceva. Nu mai intrăm la ore dacă nu primim salariul integral. Ne-au chemat de acasă să ne anunţe că vom primi salariul diminuat. Nu e normal aşa ceva. Să vadă unde au greşit şi să caute vinovaţii. Au spus că e o problemă la orele suplimentare. Să caute să vadă dacă aceste ore se fac, dacă au toate aprobările şi dacă nu se fac, să nu se mai plătească”, ne-a spus Iulia Rădulescu, profesor la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu.

Liderii sindicali sunt revoltaţi

Între timp, sindicatele aşteaptă data de salariu. „În mod normal, data de salariu pică sâmbătă, pe 14. Ar trebui să primim banii vineri sau luni. Vom vedea atunci ce bani intră pe carduri. Colegii mei sunt decişi să nu mai intre în săli dacă nu primesc salariile integral”, a fost semnalul lui Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj.

O reacţie a avut şi Simona Urluescu, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu (foto). „Este o problemă la nivel naţional. Sunt judeţe care au alocate  sume mai mici decât în Gorj, dar asta nu ne ajută la nimic. Problema trebuie rezolvată urgent!  Şcolile  au acţionat în mod diferit: unele aşteaptă diferenţele de bani pentru a da integral, altele au acordat drepturi salariale, mai puţin contribuţiile la stat, acestea urmând să fie virate până pe 25 ale lunii la primirea diferenţelor. Ne-a ajuns cuţitul la os. Din şcoli se aud voci: să pichetăm ISJ Gorj, Prefectura Gorj, sau începând de luni să nu mai intrăm la ore”, arată preşedintele SLI Târgu Jiu.

PROMISIUNI

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj anunţă că va face toate demersurile necesare astfel încât cadrele didactice să nu primească salariul redus: „Noi vom face tot ce depinde de noi astfel încât cadrele didactice să primească salariul nediminuat. Am înţeles că sunt ceva probleme la câteva şcoli unde nu au fost calculate orele suplimentare atunci când s-a făcut bugetul pentru cheltuielile de personal. Vom găsi o soluţie împreună cu Ministerul Educaţiei”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Vizualizări: 2,457

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: