Se anunţă producţie record de căpşuni şi cireşe

Două comune din Gorj vor da lovitura anul acesta privind producţia de căpşuni şi cireşe. Comunele Polovragi și Turcinești sunt renumite în toată România, prima pentru culturile de căpșuni, iar cealaltă pentru plantațiile de cireși. Primarii celor două localități prevăd producții record anul acesta pentru că vremea a fost favorabilă iar culturile sunt pline de flori. Potrivit primarilor, anul acesta va fi producție slabă la pruni și corcoduși.

Gorjul ar putea da lovitura anul acesta în privința producției de fructe, în special căpșuni și cireșe. Culturile sunt în plină floare iar dacă ar mai și ploua producția va fi garantată. Cel puțin la căpșuni, anunță primarul din Polovragi, Ștefan Făsuescu. ”Se anunță o producție foarte bună, nu a dat bruma, timpul a fost favorabil, oamenii au ieșit la muncă, le-au plivit, le-au prășit, ne mai trebuie ploaie. Au început să înflorească, ar trebui niște ploaie în perioada următoare și cred că va fi o producție record. Sperăm să nu fie îngheț, să nu fie brumă”, a spus Ștefan Făsuescu, primarul din Polovragi.
Producătorii din zonă estimează o producție anul acesta de aproape 20 de tone la hectar. ”Peste 80% din populație are culturi de căpșuni. Singura nemulțumire a oamenilor este legată de desfacere că nu sunt societăți care să le cumpere direct, sunt intermediari care le duc la piață, oamenii mai ies cu ele la drumul național și mai vând acolo din ele, dar e foarte greu cu distribuția. Nu s-a stabilit încă prețul de vânzare, poate fi mai mare ca anul trecut sau mai mic, în funcție de piață. Anul acesta se estimează o producție de aproape 20 de tone la hectar, în funcție și de zona în care este plantația. Vreau să spun că cea mai slabă producție este de șapte tone la hectar, depinde și de sistemul de cultură, de teren, de irigații”, a spus primarul Ștefan Făsuescu, primarul din Polovragi.

Prunii și corcodușii, în pericol
Și primarul din Turcinești, Vasile Gogălniceanu, este mulțumit de cum arată cireșii din satul Rugi. Acolo sunt cele mai mari plantații de cireși din județul Gorj. „Cireșii nu sunt afectați, sunt în plină floare. Din ce am vorbit cu proprietarii de plantații, nu este pericol prea mare căci florile sunt pe trecute. La corcoduși și la pruni sunt probleme la noi în zonă. Au înflorit devreme și acum sperăm să nu mai fie frig rău”, a spus primarul Vasile Gogălniceanu, primarul din Turcinești.

Vizualizări: 3,407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: