Şefii din învăţământul gorjean, "urecheaţi" de părinţii din Urecheşti

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au avut ieri misiunea de a clarifica lucrurile cu părinţii din Urecheşti, localnicii opunându-se închiderii şcolii generale de acolo. Şeful Inspectoratului, Iustin Paralescu, şi adjunctul său, Gheorghe Mitescu, au mers împreună cu primarul Vasile Moşoiu, dar discuţiile nu au evoluat aşa cum doreau aceştia, "dialogul" încheindu-se cu fluierături şi huiduieli din partea părinţilor care nu vor să îşi vadă copii devenind navetişti la şcoala din centrul comunei.

Sătenii din Urecheşti s-au adunat la şcoală şi la sfârşitul săptămânii trecute, dar atunci nu a venit niciun oficial să le vorbească, oamenii adunându-se ieri din nou pentru a primi "lămuriri" în privinţa deciziei de închidere a şcolii. Inspectorul general Iustin Paralescu s-a implicat foarte puţin în discuţii, adjunctul său, Gheorghe Mitescu, fiind cel care a preluat ostilităţile, sătenii fiind de la început dezinteresaţi de discursul acestuia. Mitescu a încercat să prezinte cifre şi articole de lege pentru a justifica decizia de comasare a şcolii din sat cu cea din centrul comunei, localnicii spunând încă din capul locului că ştiu că sunt copii puţini şi că de asta se închide şcoala. "Am mai auzit lecţia asta, ştim despre ce e vorba, nu ne convine şi nu ne interesează ce vreţi să ne spuneţi pentru că noi nu vrem şcoala închisă", au spus părinţii, adunaţi într-o sală de curs.

Mitescu: Aici nu vor veni profesori buni

Inspectorul adjunct a încercat în zadar să explice că din toamnă o şcoală va avea cu atât mai puţini bani cu cât are mai puţini copii că mai nimeni nu l-a ascultat, părinţii ţinând-o una şi bună, că şcoala nu trebuie închisă. "Efectivele sunt mici aici. La o clasă cu 10 elevi profesorul îşi va lua jumătate din salariu, iar lemnele vor fi pe jumătate. Nouă ni se dau bani pentru atât, nimic mai mult. Profesor de matematică bun nu va veni aici, ci se va duce la o şcoală puternică. La dvs copilul va învăţa aici cu un suplinitor anul acesta şi cu un alt suplinitor în următorul an. Atunci când mergeţi la şcoala de centru acolo găsiţi un colectiv de cadre didactice şi stabile, cu o bază materială foarte puternică. Cred că la dvs refuzul acesta este de natură sentimentală, că nu vreţi satul fără şcoală, dar dacă nu mai sunt elevi şi la şcoala la care am învăţat eu e posibil să se întâmple la fel. Avem deschidere la primarul dvs de aici şi trebuie să găsim locuri de muncă şi la profesorii pe care îi aveţi titulari aici", a explicat Mitescu, preţ de câteva minute, după care sătenii şi-au pierdut răbdarea să urmărească "lecţia" acestuia şi au început să vocifereze cât au putut de tare.

„Plecaţi ca laşii“

Oamenii sunt conştienţi că li se va închide şcoala, dar nu vor ca decizia să fie luată atât de uşor. Cu lacrimi în ochi, mamele s-au gândit cum îşi vor trimite copii la cu microbuzul la şcoala din centru, în timp ce bărbaţii i-au reproşat primarului că neglijează complet satul respectiv. "Ce aveţi domnule cu noi, ce aveţi cu acest sat- Nu închideţi şcoala asta, mai ales că aţi învestit în ea de aţi pus şi termopane şi centrală", au spus părinţii. "Toţi cei care vin de la centru vin cu lecţia învăţată ca la mine la serviciu. Când a zis şeful că 300 trebuie daţi afară, păi 300 au fost daţi afară şi aşa e şi acum. E lecţia învăţată", a reproşat un bărbat.

Cam o jumătate de oră au durat discuţiile în acest fel, şefii Inspectoratului Şcolar şi primarul din Drăguţeşti s-au retras pentru că şi-au dat seama că nu sunt luaţi în considerare, sătenii reproşându-le atunci că trebuiau să mai rămână la discuţii. "Huoo. Plecaţi ca laşii!", au strigat părinţii, şefii Inspectoratului spunând că închiderea şcolii nu poate fi evitată atâta timp cât sunt puţini copii în sat şi fondurile vor fi pe măsura numărului acestora.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: