Şeful arestărilor

Nu, nu vorbesc de Moţa sau de Caragea, nici măcar de procurorul Grecu. Mandate de reţinere pe nume grele au trecut pe la cei trei, ceea ce e normal, e meseria lor, ştiu ei mai bine când e caz de aplicat „meniul de 24 de ore”, cum se spune mai nou. Că unii ca Râmescu sau Lupulescu îi acuză de abuz, iar e dreptul lor, rămâne să vedem dacă vreo instanţă va confirma sau nu abuzurile cu pricina.

Şeful arestărilor pare să fie mai nou şeful judeţului, Ion Călinoiu. Aşa spun chiar ziariştii care se consideră „de-ai casei” şi care cedează ispitei de a merge la câte-o băută, unde îşi dezleagă limbile. Până la urmă, marea arestare anunţată pentru joi sau vineri nu a mai avut loc, dar judecând după audierile de la Poliţie, ar fi trebuit să fie Burlan sau Condescu. Cel din urmă nu a ajuns la audieri, iar Burlan a fost pus sub urmărire penală, alături de un alt director din SNLO. Cert este că au lipsit cătuşele. Să nu fi avut Călinoiu premoniţii bune, să fi fost interpretate greşit spusele sale? Cert este că şi primul ministru a aflat cu uimire de calităţile de „mama Omida” pe care le are mai nou Ion Călinoiu.

Dar, Călinoiu nu este singurul care are premoniţii. Mai nou şi şefii CE Oltenia anunţă pe surse că vor urma zece arestări în cazul cărbunelui lipsă de la Işalniţa. Şi nici măcar nu au început audierile.

Ziariştii au primit dintotdeauna, pe surse din anchetă, informaţii cu privire la emiterea unor mandate de reţinere. Dar asta cu puţin timp înainte ca reţinerile să aibă loc, probabil imediat după semnarea mandatelor. Ceea ce ţine de o colaborare normală între organele de anchetă şi presă. Dar informaţii despre arestări care să vină dinspre Palatul Prefecturii nu am mai auzit de pe vremea când judeţul era condus de Mischie şi Greblă. Deşi înţeleg că şi fostul prefect Liviu Andrei era folosit pe post de sperietoare a oamenilor de afaceri care nu plăteau taxă de protecţie. „Bă, te arestează!”, era mesajul pe care Râmescu l-a primit în mai multe rânduri de la Andrei şi care ar fi meritat probabil o sesizare din partea organelor de anchetă.

Că e bine sau nu să fie informat Călinoiu când urmează vreo arestare, nu am idee. Dar frenezia cu care acesta povesteşte ba ziariştilor, ba apropiaţilor de la partid, ba chiar şi unor oameni de afaceri, probabil cu impresia falsă că nu află tot satul, ţine de balamuc. Este adevărat că arestările anunţate de Călinoiu nu s-au produs încă, dar să baţi toba că şti ce urmează, să dai impresia că ai organele de anchetă la picioare, nu este normal. Călinoiu să-şi vadă de politica lui, de administraţia lui şi să fie conştient că azi e pe val, mâine sub val.

Vizualizări: 308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: