Sex-appeal-ul terorismului în funcție de locul unde se manifestă

Scrie “Nice attack” pe Google și ți se vor afișa 80.000.000 de rezultate, majoritatea texte despre atacul semi-terorist (o să spun mai târziu de ce zic că-i doar semi) al unui imbecil care a intrat cu un camion în mulțime și a omorât 84 de oameni. Apoi scrie ”Kabul attack” și vor rezulta doar 1.500.000 de pagini, în ceea ce este un atac terorist 100%.

Nu mai este nici o îndoială că presa relatează cu mult mai mare interes și cu un grad mult mai mare de acoperire tragediile petrecute în Europa sau America decât cele din Asia, Africa sau chiar America de Sud. La urma urmei, asta e și cumva explicabil. Chiar și într-o societate globală precum cea de azi, proximitatea spațială este un criteriu important când stabilești dacă o știre merită dată sau nu. În fond, citiți asta într-un ziar local. Problema e că și atunci când sunt relatate, tragediile din alte părți sunt prezentate mai rece și mai fugitiv, în timp ce tragediile din lumea ”noastră” sunt mult mai detaliate și oferite pe un ton mult mai amar.

Cred că se știu detalii personale, chiar intime, din viața celor mai multe victime din atacul de la Nice. S-au scris deja povești, au curs lacrimi, au fost intervievate rudele, s-au ținut nenumărate momente de reculegere și discursuri, ba chiar întruniri televizate și tot ce trebuie. Foarte bine că s-a întâmplat așa, ceea ce s-a întâmplat la Nice e o tragedie uriașă. Doar că de cele 80 de victime de la Kabul nu vom ști niciodată nimic. Sigur, poate veți spune că nici nu trebuie să știm. Și poate că ați avea dreptate.

Ce trebuie însă să știm este că atentatul de la Kabul este unul operă a ISIS 100%. Adică ISIS a antrenat trei sinucigași special pentru acel marș din Afganistan, i-a trimis acolo cu veste explozive și i-a pus să se detoneze ca să provoace pierderi omenești cât mai mari. Și asta printre musulmani. De altfel, am mai spus aici că majoritatea semnificativă a victimelor atacurilor teroriste sunt musulmani. Terorismul nu are religie, în fond. Terorismul nici măcar nu omoară pe baza religiei. Ce-i deranjează pe ei mult mai tare este stilul de viață. Sunt doar niște psihopați și atât, că întâmplător au ales Islamul ca pretext pentru această psihoză, e mai degrabă o coincidență.

În partea cealaltă, la Nisa sau la Berlin, atentatorii nu aveau legături cu ISIS, nu părăsiseră țara niciodată pentru a fi antrenați de ISIS, erau cetățeni ai țărilor unde au comis atacurile și nu au avut nici vreo motivație politică, nici un religioasă în spatele crimelor. Au făcut-o doar pentru că erau niște sociopați care voiau să apară la televizor. Faptul că sunt musulmani a făcut (din nou) ca știrile despre atacuri să fie mult mai multe și să fie considerate (de către oamenii superficiali, ca să nu zic mai mult) ”atentate teroriste”. Genul acesta de atentat terorist (în care un nebun ia o armă și împușcă mai mulți oameni, din senin) se întâmplă în SUA cu o rată de aproximativ unul pe zi. Iar în America îți trebuie viză să intri, dintotdeauna, deci sigur nu e de la refugiați.

Prin urmare, să ne gândim la toate victimele, indiferent de religie, atunci când vorbim despre marile pierderi produse de terorism. Și să facem front comun indiferent de religie în fața acestor criminali. Pentru că, dacă ne dezbină, ne-au învins.

Vizualizări: 302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: