Sfaturile Papei Francisc pentru o relație puternică

Papa Francisc a prezentat recent ”Amoris laetitia”, un document de 261 de pagini, în acesta vorbește despre iubire și dă câteva sfaturi cuplurilor.

Găsește-ți timp, în fiecare zi, pentru a petrece cu partenerul, chiar dacă ești ocupat. „Dragostea are nevoie de timp și spațiu, toate celelalte vin pe locul doi. Este nevoie de timp pentru a discuta problemele, pentru a face planuri, pentru a vă asculta unul pe celălalt, pentru a vă aprecia și pentru a construi o relație puternică,” se arată în documentul citat de npr.org.

Uneori, tot ce trebuie să faci este să asculți. „În loc să oferi un sfat sau să-ți spui părerea, trebuie să asculți tot ce are de zis celălalt. Deseori, partenerul nu are nevoie de soluții, ci doar să fie ascultat, să simtă că celălalt îi înțelege durerea, dezamăgirea, frica, furia și speranțele.”

Acceptă-i defectele. „Nu contează dacă mă ține în loc, dacă îmi dă peste cap planurile, dacă mă enervează modul cum se poartă sau cum gândește, sau dacă nu este tot ce îmi doresc eu să fie. Dragostea are și un aspect de profundă compasiune care duce la acceptarea ceilulalt ca parte a acestei lumi, chiar și atunci când acționează diferit față de cum aș vrea.”

Nu mergeți la culcare supărați. Niciodată. „Sfatul meu este să nu încheiați ziua fără să aduceți pacea în familie. Și cum pot face pace? Coborând în genunchi? Nu! Un mic gest și armonia va reveni în familie. O mângâiere, cuvintele nu sunt întotdeauna necesare.”

Spune „te rog”, “mulțumesc” și „îmi pare rău”. “Trei cuvinte esențiale. Avem nevoie de ele în fiecare zi.”

Secretul este încrederea. „Încredere înseamnă mai mult decât să crezi că celălalt îți este fidel și nu te minte. Înseamnă că nu trebuie să încerci să-l controlezi pe celălalt sau să îi urmărești fiecare pas.”

În certuri, ține cont de părerea celuilalt. „Nu îi arăta că părerea lui contează mai puțin, chiar dacă gândiți diferit. Trebuie să înțegem și să respectăm adevărul celuilalt.”

Contrazice-l fără să-l jignești. „Să te faci înțeles și să-ți impui punctul de vedere nu trebuie să implice furie și jigniri. Tonul ridicat servește doar pentru a răni, a ridiculariza, a acuza și a jigni. Multe certuri dintre cupluri pornesc de la subiecte fără importanță.”

Faceți din actul sexual, un moment frumos pentru amândoi. „Dumnezeu însuși a creat sexualitatea, un cadou minunat pentru creaturile Lui,” a scris Papa Francisc. Actul sexual nu trebuie consumat doar pentru plăcerea unuia dintre voi sau într-un mod în care partenerul să se simtă „folosit”, recomandă Suveranul Pontif.

Vizualizări: 1,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: