Şi copiii suferă de depresie! Ce fac autorităţile din Gorj!

Sistemul sanitar din Gorj a sărbătorit marți, 4 aprilie, în avans, Ziua Mondială a Sănătății. Tema de anul acesta a fost depresia, o boală ce afectează din ce în ce mai mulți oameni, chiar și copii. În județul Gorj avem un singur medic psihiatru pentru copii, iar statisticile sunt îngrijorătoare câtă vreme boala este subapreciată din cauza stigmatului social.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a organizat un simpozion cu tema „Depresia. Să vorbim!”. La întâlnire au fost prezente oficialități, dar și cadre din sistemul medical, iar medicul psihiatru pentru copii, Laura Bîrdeanu, a vorbit despre importanța cunoașterii simptomatologiei acestei afecțiuni. „Fiecare dintre noi putem experimenta o depresie de-a lungul vieții și este important să știm cum să recunoaștem la noi înșine sau la cei apreciați simptomatologia de bază. Este o boală cronică și ca orice boală cronică trebuie tratată, este o boală care ne «paralizează» activitatea, dispoziția, forța de muncă. Se consideră că este a treia cauză de dizabilitate din lume și că, în curând, adică în 2020, va fi prima cauză de dizabilitate deoarece afectează capacitatea de muncă și eficiența persoanei care face depresie”, a declarat Laura Bîrdeanu, medic primar psihiatrie pediatrică.

„Poate să apară la orice vârstă”

Cei mai predispuși la depresie, în rândul tinerilor, par să fie preșcolarii și școlarii. „Din practică, preșcolarul și școlarul mic sunt cei mai predispuși. Poate să apară la orice vârstă. La copil, simptomatologia este atipică și de obicei nerecunoscută. Este bun un tratament combinat cu o psihoterapie sau cu o consiliere psihologică să ajutăm persoana respectivă să depășească toate etapele pentru că la nivel de creier se produc niște tulburări chimice și trebuie să le echilibrăm chimic ca să putem să gestionăm după aceea din punct de vedere al psihoterapiei”, a mai spus medicul Laura Bîrdeanu. De altfel, tinerii care au în familia lor rude sau părinți depresivi sunt predispuşi la depresie. „Să fie foarte atenți, dacă există adult cu depresie în familie sau între rudele de gradul I, copilul ar trebui obligatoriu evaluat, pentru că dacă surprindem din timp și tratăm din timp, rezultatele sunt mult mai bune, iar atunci când pășim în viața de adult tânăr, pășim deja cu armele necesare împotriva oricărui stresor care vine în viața noastră”, a mai spus medicul de psihiatrie pediatrică Laura Bîrdeanu.

„Nu se fac raportări reale”

Având în vedere tema de anul acesta, Direcția de Sănătate Publică Gorj va duce o amplă campanie de informare și de lămurire a gorjenilor că nu trebuie să le fie rușine să meargă la medic atunci când suferă de depresie. „Vom intensifica acțiunile de informare în mai multe orașe din județ, dar și în marile centre comerciale vom împărți pliante despre această boală. Această afecțiune este subevaluată la nivel național, în sensul că din cauza stigmatului social, din cauza lipsei de medici specialiști în acest domeniu, atât la nivelul spitalelor din țară, cât și din județul Gorj, această boală este subdimensionată, în sensul că nu se fac  raportări reale. Este mult mai amplă decât apare în datele statistice”, a spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 1,192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: