Simularea de la bac a început cu probleme tehnice

Organizatorii simulării probei de informatică de a bacalaureat au trecut cu greu acest test. Liceeni au început examenul mai târziu din cauza unor probleme tehnice.

Din cele 32 de licee niciunul nu a avut cum să se conecteze la serverul Ministerului Educaţiei. Elevii aveau calculatoarele în faţă, iar pe monitor aveau un folder prin intermediul căruia trebuiau să se conecteze la serverul ministerului şi de acolo să rezolve problemele ce le erau cerute, aceasta fiind doar o parte din simularea de ieri. Inspectorul şcolar adjunct, Camelia Bibere, spune că imposibilitatea conectării la serverul ministerului reprezintă o problemă tehnică "menită să arate ministerului unde nu merg lucrurile". Bibere spune că numărul mare de accesări a dus la blocarea serverului ministerului, lucru care poate fi evitat atunci când examenul va fi unul real, nu doar o simulare.

Adjunctul IŞJ Gorj declară că şi elevii din alte judeţe nu s-au putut conectat, la nivel de judeţ prima conectare putându-se face la 20 de minute de la încheierea simulării examenului. "Cei de la liceul 5 mi-au cerut permisiunea să încerce în continuare să se conecteze şi după cele 30 de minute pe care le-au avut la dispoziţie pentru a rezolva problema. Au reuşit prima conectare după 20 de minute, ceea ce înseamnă că serverul a fost blocat de numărul mare de accesări", a menţionat Bibere.

Avantajele noului BAC

Toţi elevii din Gorj care au participat la simularea bacului au fost încântaţi de noul sistem de organizare a bacalaureatului, chiar şi cu aceste probleme, toţi fiind convinşi că certificatele de competenţă pe care le obţin prin aceste examene nu mai reprezintă simple cartoane la care să se uite la ele pe pereţi, acasă. "Emoţii nu am acum pentru că e doar o simulare şi indiferent de ceea ce se întâmplă contează doar examenul propriu-zis. Important este că şi simularea aceasta ne ajută pentru examen, fiind primul an în care se dau competenţele. Nu ştiu dacă era mai greu înainte, poate da, nu ştiu, poate la competenţele lingvistice pentru că noi avem mai multe probe, iar înainte era una singură. Oricum, certificatele astea ne ajută şi la un CV şi atunci când ne înscriem la o facultate", spune Andreea Cârlogea, elevă la CN Tudor Vladimirescu.

Dascălii elevilor spun şi ei că noile certificate de competenţe pe care aceştia le capătă le vor fi de folos în viaţă, spre deosebire de vechile diplome, care, în multe cazuri, rămâneau doar nişte hârtii bune de pus în ramă pe perete. Epoca în care la sfârşitul liceului se primea "un carton" pare apusă, dar, pentru directorii de şcoli noua formulă are şi alte avantaje. Dorin Taşcău, şeful de la CNTV, spune că apreciază foarte mult faptul că, pentru prima dată, profesorii din clasă pot să îi evalueze direct pe elevi, ei ştiind cel mai bine capacităţile acestora. În plus, organizarea bacului pe parcursul anului şcolar asigură economii la buget şi emoţii mai puţine pentru elevi, deocamdată rămânând de rezolvat doar "problemele tehnice".

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: