Sindicaliștii din minerit și energie cer pachet de protecție socială pentru angajați

Sindicaliștii din minerit și energie, reprezentanți ai angajaților din Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, îi solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, o întâlnire de urgență, la Guvernul României. În contextul Legi decarbonzării, sindicatele cer un pachet de măsuri de protecție socială a angajaților. 


Liderii Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” și ai Federației Naționale Mine Energie doresc să aducă din nou „la masa discuțiilor” proiectul Legii decarbonizării, care prevede scăderea energiei electrice pe bază de cărbune, fiind unul din obiectivele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta trebuie să intre în vigoare până la data de 30 iunie 2022.

„Considerăm că este imperios necesar introducerea în lege a unui pachet de protecție socială consistent, care să răspundă la nevoile actuale ale salariaților, cum ar fi acordarea unui venit de completare pe perioada de 4 ani, pentru salariații disponibilizați, cu păstrarea condițiilor de muncă pentru fiecare salariat pe acea perioadă, acordarea de plăți compensatorii consistente, pensionarea salariaților care își desfășoară activitatea în unitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, cu o vechime de minimum 25 de ani, indiferent de vârstă”, i-am transmis liderii de sindicat ministrului Energiei. 

 Aceștia i-au reamintit ministrului că în luna martie au mai avut o întâlnire în urma căreia s-a convenit ca înainte de a fi trimis proiectul legii decarbonizării spre consultare la Comisia Europeană să mai aibă loc o întrevedere. Liderii sindicali vor să fie consultați și informați cu privire la impactul social al Legii decarbonizării, dat fiind faptul că aceasta ar afecta aproximativ 15.000 de locuri de muncă.


De asemenea, sindicaliștii vor să discute cu factorii decizionali și despre Strategia Energetică a României.

Vizualizări: 4,560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: