Şmenul dens mai costă nişte milioane de euro în plus

Complexul Energetic Rovinari va trebui să plătească în plus circa 10 milioane de euro după ce o parte din instalaţiile achiziţionate pentru realizarea depozitului de cenuşă în sistem "şlam dens" nu sunt compatibile cu cele proiectate la sistemul de desulfurare. Asta ar fi bomboana de pe colivă, dacă ţinem cont de faptul că investiţia respectivă a generat cele mai mari scandaluri, dar şi bătăi de cap pentru actualii directori ai unităţii, nevoiţi să facă rost de fonduri pentru a achita ceea ce a comandat în anii trecuţi Laurenţiu Ciurel. Surse oficiale din Complexul Energetic declară că proiectul iniţial pentru noul depozit de cenuşă în sistem "şlam dens" prevedea un raport de 30% apă şi 70% cenuşă, însă utilajele achiziţionate şi aduse la Rovinari au un raport de 50-50%. Adică mai multă apă faţă decât luaseră în calcul specialiştii la demararea lucrărilor. Nenorocirea nu ar fi una atât de mare dacă termocentrala nu ar trebui să se agite acum şi să facă rost de nişte bani în plus, numai vreo 10 milioane de euro, pentru a face compatibile sistemele între ele.
 În acest context, parte din proiectul de realizare a staţiei de desulfurare ar trebui modificat şi readaptat în funcţie de utilajele achiziţionate deja. Acest lucru presupune însă costuri suplimentare, Complexul Energetic Rovinari căutând soluţii amiabile cu firmele implicate în proiectele respective pentru ca derularea acestora să fie dusă la bun sfârşit cât mai repede. Lucrările trebuiau terminate de anul trecut, numai că ele vor fi gata de abia pe la sfârşitul lui 2010. Investiţiile de la Rovinari fac parte din programul de conformare a României la condiţiile de mediu din Uniunea Europeană şi de aici şi necesitatea realizării acestora.
 Neconcordanţele în realizarea proiectului "şlam dens" au loc în contextul în care lucrările pentru materializarea acestuia au fost acordate de fosta conducere a termocentralei unei firme private fără a se organiza o licitaţie. Costul proiectului este de circa 40 de milioane de euro, un număr de circa 15 persoane din fosta echipa managerială a CE Rovinari, în frunte cu fostul director general Laurenţiu Ciurel, fiind anchetată pentru abuz în funcţie. Ancheta a demarat în mai 2008 şi a stagnat de atunci, Ciurel precizând la un moment dat că nici nu mai ştie nimic despre soarta acestui dosar. Aceiaşi situaţie este înregistrată şi în cazul unui alt dosar, cu acuzaţii similare pentru fostul director general, cu privire la modul în care acesta a încredinţat direct lucrările de modernizare a porţii de acces în unitate.
 


Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: