Spectacol inedit despre Brâncuşi în Parcul Central

Locul în care se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor şi-a schimbat radical „faţa” luni seara, după ce aici au fost aduse proiectoare speciale pentru a ilumina într-un mod aparte operele dăltuite de Constantin Brâncuşi.

Parcul a devenit scena pe care a fost jucat un spectacol care în 1921 s-a jucat şi la atelierul din Paris în care titanul din Hobiţa lucra zi de zi. La spectacolul de acum au fost reproduse costumele pe care chiar Brâncuşi le-a însăilat în urmă cu aproape un secol, la reuşita de luni seara aducându-şi contribuţia şi membrii ansamblului „Doina Gorjului”, care s-au lăsat prinşi în jocul de lumini şi muzică regizat de Ovidiu Popescu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu.

„În 1921, Constantin Brâncuşi şi Erik Satie colaborează la un spectacol de balet interpretat magistral de Lizica Codreanu pe trei piese compuse de Satie, «Gymnopedies». Spectacolul «Brâncuşi, Satie şi Lizica în grădina fermecată» este o fericită întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuş – Lizica matură şi Alina Corbu - copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul magnific al spaţiului brâncuşian dintre Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor iluminată într-un joc feeric de lumină şi culoare”, a spus Ovidiu Popescu.

Combinaţia de lumini, muzică şi artişti a atras la început câteva zeci de spectatori, numărul lor crescând ulterior. Spectacolul a durat însă fix un sfert de oră, la fel cât a durat şi în urmă cu un secol, asta deşi spectatorii de acum s-ar fi aşteptat la ceva mai mult. „Eu vă spun că sunt plăcut impresionat de ceea ce am văzut. Mă bucur că am văzut aşa ceva. Sunt într-o delegaţie şi mă plimbam prin oraş. Am aflat că e ceva la Poarta Sărutului la ora 19.00, ştiam că e Ziua Brâncuşi şi m-am gândit că trebuie să fie ceva despre Brâncuşi. Sper ca să se facă un obicei din a organiza astfel de spectacole. Alţii fac din nimic mult mai multe, iar noi avem atâtea valori pe care aproape le ignorăm. Momentul a fost deosebit şi, repet, mă bucur că am ajuns aici în acest moment”, a spus unul dintre trecătorii aflaţi în Parc la spectacol.

Galerie foto


Vizualizări: 1,777

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: