Sporurile, incluse în salariu? Sindicalist CEO: Cea mai mare tâmpenie!

O nouă „bombă” stă să explodeze în sectorul minier. Administrația anunță că sporurile pe care le primesc minerii și energeticienii vor fi incluse în salariu. „După ce sporurile vor fi băgate în salarii, o să vedeți că salariile se vor apropia între ele şi nu vor mai fi diferenţele despre care se comentează acum”, a spus directorul Direcţiei Miniere, Gheorghe Dobriţanu, la un post de televiziune. Sindicaliștii sunt împărțiți, unii susțin măsura, alții nu.

În cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt mineri care primesc spor de carieră, alții care beneficiază de sporuri de periculozitate. Se poartă discuții ca aceste bonusuri să fie incluse în salariile angajaților. Negocierile au împărțit, din nou, sindicatele în mai multe tabere.

Liderii de sindicat-marionete

Constantin Crețan, președintele Sindicatului Lignitul Oltenia, a explicat că aceasta ar fi o mare greșeală, iar angajații ar fi în pierdere: „E cea mai mare tâmpenie a liderilor de sindicat. Ca să impuți sporurile în salariu și să nu mai ai sporurile care recunosc condițiile grele și deosebite de muncă, este o tâmpenie. Noi trebuie să recunoaștem tot ce este condiție deosebită de muncă prin acele sporuri. Liderii de sindicat stau prea mult prin birouri și probabil că au uitat de munca de jos pentru că, de ani de zile, ei nu mai prestează muncă în cariere sau la termocentrale, unde sunt condiții deosebite”, a declarat Crețan, care nu s-a oprit aici.

A trimis și câteva „săgeți” spre unii colegi de sindicat pe care îi acuză că nu urmăresc binele angajaților pe care îi reprezintă: „Au fost discuții, dar se pare că liderii de sindicat-marionete, care își au doar interesele lor de a nu munci și a fi plătiți, se gândesc să facă facă mult mai mult rău oamenilor pentru că deja tot ei sunt aceia care au făcut, de-a lungul anilor, discrepanțe mari la nivelul de salarizare între aceleași funcții și diferențe pe unități”.

„Așteptăm toate variantele!”

De partea cealaltă, Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, nu a vrut să facă prea multe comentarii. „Nu mă pronunț. Orice decizie se ia în cadrul comisiei de negociere. Așteptăm să vedem variantele. Dar toate deciziile se vor lua în cadrul comisiei. Nu în cadrul acestor subcomisii. Aici se va veni cu propuneri, variante. Până nu vor veni cu variantele respective în cadrul comisiei de negociere, în care să vedem care este cea mai convenabilă variantă pentru salariații pe care îi reprezentăm, nu mă pot pronunța în sensul acesta”, a declarat Căldărușe.

Indiferent de propunerile cu care vor veni directorii din CEO sau liderii de sindicat, Crețan consideră că sporurile nu vor trebui să fie băgate în salariu. „Avem probleme pentru că nu putem să acordăm la Termocentrala Craiova și la Turceni acele drepturi pentru condiții deosebite de muncă. Exclus să fie o variantă aceasta cu sporurile incluse în salariu. Atrag atenția tuturor liderilor de sindicat și oamenilor să nu accepte ca sporurile să intre în salariu pentru că grupa de muncă și condițiile grele de muncă trebuie recunoscute. Munca în condiții deosebite numai prin acele sporuri este recunoscută”, a mai explicat sindicalistul.

NEGOCIERI

Comisia de negocieri se va mai reuni, săptămâna viitoare, când se va discuta și despre câți bani ar putea primi în plus angajații producătorului de energie în funcție de economiile care s-au făcut la fondul de salarii. 

Vizualizări: 10,868

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: