Start la sezonul murăturilor! Iată şi o reţetă!

Gospodinele au luat cu asalt piețele din municipiul Târgu Jiu pentru a-și umple cămările cu bunătăți de iarnă. De la zacuscă, tocană și până la murături asortate, femeile își umplu sacoșele și nu se plâng nici de prețurile prea mari. Bunicuțele, mai cu seamă, spun că preferă să pregătească cu mâna lor produsele după rețete din moși strămoși.

Roșiile, gogoșarii, vinetele, ardeii sunt doar câteva dintre legumele după care aleargă târgujiencele în această perioadă. Toate sunt la prețuri acceptabile și arată foarte bine, spun gospodinele. ”Cumpărăm de toate că stam la oraș și nu avem grădini. Dar, să știți că se merită să le cumpărăm din piață, sunt ieftine și bune. Facem de toate, și zacuscă de vinete, tocană de legume, băgăm la borcane ardei kapia. Eu una fac până la 100 de borcane de toate și am început că apoi se scumpesc. Au alt gust cele făcute de noi, în casă, cele din magazin nu sunt gustoase, dai banii degeaba pe ele”, a spus una din gospodinele din Târgu Jiu.

Reţetă

Alte bunicuțe ne-au împărtășit și nouă rețetele lor. Nici nu încape vorbă să cumpere murăturile din supermarket-uri, preferă să le prepare acasă. ”Am propriile rețete, pe care le fac de ani de zile și nu a fost o dată să dau greș. Ardeiul gogoșar, de exemplu, îl pun de seara cu apă fiartă cu sare, oțet și puțin zahăr, îl las într-un bol mai mare până dimineața și dimineața îl pun în borcane cu boabe de muștar, piper și foi de dafin. Iasă foarte bun și gustos”, a spus o altă gospodină.

Cei mai încântați de acest fenomen sunt însă și piețarii care își vând fie propriile legume fie sunt intermediari. Toți spun însă că vânzarea merge de minune în această perioadă, cu atât mai mult cu cât și recolta a fost una bogată. ”Toate se caută, roșiile, gogoșarii, morcovii, vine lumea și cumpără să bage la borcane. Merge bine vânzarea, nu ne putem plânge în această perioadă”, a spus un comerciant din Piața Centrală.

Vizualizări: 2,833

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: