Stația de tratare a apei de la Polata, în funcțiune

Locuitorii din cartierul Polata al municipiului Târgu Jiu au apă mai bună la robinete. Stația de tratare de la Polata a fost modernizată cu fonduri europene, iar acum este în perfectă stare de funcționare. Cu această modernizare, nivelul nitraților din apa consumată de localnici a scăzut sub limita minimă admisă de normele europene. În curând, autoritățile vor inaugura și stația de tratare de la Târgu Cărbunești.

Principalul furnizor de apă potabilă din județul Gorj, Aparegio, a inaugurat luni staţia de tratare a apei de la Polata. Instalația de tratare a fost realizată de firma italiană Protecno cu aproape nouă milioane de lei, scopul fiind acela de a micșora nivelul de amoniu din apa potabilă. ”Contractul a fost semnat în 3 noiembrie 2015 și trebuie finalizat în data de 31 mai 2016. Lucrările au decurs conform graficelor pe care le-am semnat cu antreprenorul. Ne aflăm în situația de a tăia panglica pentru a da o apă mai potabilă locuitorilor din localitatea componentă Polata”, a spus Traian Pătrășcoiu, director Aparegio.

Tratarea cu clor, periculoasă
În prezent, Aparegio Gorj execută lucrări şi în Târgu-Cărbuneşti pentru finalizarea staţiei de tratare şi în localitatea respectivă, costurile pentru aceasta ridicându-se la peste 3,5 milioane de lei fără TVA. ”Am primit din partea Uniunii Europene o linie financiară suplimentară pentru a realiza tratarea acestor schimbări. De fapt este vorba de patru foraje care au fost puse în funcțiune în anul 2010 și care au început cu anul 2012 să indice pe buletinele de analiză schimbarea componenței cantității amoniului biologic din interiorul forajelor. În acest caz a fost nevoie de o tratare specială pentru că stația existentă făcea o tratare chimică cu clor care reducea amoniul. Apa se putea trata în continuare și cu clor, așa cum se făcea până acum, însă tratarea cu clor în exces duce la produși secundari. Acești produși secundari devin otrăvitori și era nevoie de această instalație”, a spus Florin Butiuc, manager proiect. Capacitatea stației de tratare a apei de la Polata este de 60 de metri cubi pe oră.

Vizualizări: 512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: