Staţiunea Rânca, iluminată cu energie solară

Primăria oraşului Novaci vrea să pună în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică, investiția depășind 450 de mii de euro. Centrala cu panouri solare va asigura energia electrică atât pentru instituțiile publice din Novaci, cât și iluminatul public în oraș și în stațiunea Rânca.

Investiţia va fi realizată pe un teren de 30.000 de metri pătraţi al Primăriei Novaci. „Am solicitat un împrumut la Fondul de Investiții al Guvernului pentru realizarea centralei. Va fi și o cofinanțare din partea noastră. Probabil la începutul anului viitor vom începe lucrările pentru realizarea centralei fotovoltaice”, a declarat Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci.

Aviz negativ

Primăria Novaci a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj emiterea unui acord de mediu pentru acest proiect. Centrala va fi construită la mai puțin de 500 de metri de zonele locuite. Așa cum s-a întâmplat și cu proiectul Primăriei Bustuchin, Direcția de Sănătate Publică Gorj a solicitat realizarea unui studiu de impact asupra sănătății populației, pe care primăria l-a și realizat. „Documentația urmează să fie analizată în comisia de analiză tehnică, acolo unde vor participa toți avizatorii, inclusiv Direcția de Sănătate Publică, care a emis un aviz negativ, pe baza căruia Primăria Novaci a mers la Institutul de Sănătate Publică pentru elaborarea unui referat privind faptul că distanța este mai mică decât cea prevăzută în normele stabilite de Ministerul Sănătății. Referatul este suficient dacă sunt respectate condițiile și concluziile stabilite de Institutul de Sănătate Publică”, a explicat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. 

Vizualizări: 2,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: