Strânşi cu uşa, primarii se gândesc la concedieri. „Avem nevoie de bani ca de aer”

Primarii din Gorj strâng cureaua. Cu toate că abia acum încep să voteze bugetele pentru anul în curs, edilii anunţă că vor renunţa la investiţii şi unii chiar şi la personal. Un exemplu este la Motru. Primarul Gigel Jianu nu se sfieşte să anunţe că salariaţii sunt în pericol pentru că instituţia nu-şi va permite să mai achite aproximativ 200 de salarii.

Bugetul municipiului Motru este şubrezit, ca de altfel al tuturor primăriilor, şi de ultimele modificări fiscale. Chiar dacă cheltuielile cu profesorii au dispărut din conturile primăriilor, salariile au crescut, iar impozitul pe venit a scăzut la 10%. Aceste modificări aduse Codului Fiscal pot avea urmări grave. Unii primari renunţă la investiţii. Alţii, pe lângă acest lucru, se gândesc la reorganizări.

„Noi avem 187 de angajaţi. Nu cred că vom reuşi să păstrăm pe toată lumea. Poate vom fi nevoiţi să facem restructurări, pentru că nu avem fonduri. Nu avem sprijin. Noi ne punem speranţa în rectificarea anunţată de guvernanţi pentru luna iunie. În plus, aşteptăm ca Guvernul să îşi respecte promisiunile făcute. A promis că bugetele primăriilor vor fi cel puţin la fel ca anul trecut. Noi deja avem mai puţini bani la dispoziţie”, a anunţat primarul Gigel Jianu.

În acest an, Primăria Motru va avea la dispoziţie 20 de milioane de lei, cu 3 milioane mai puţin decât în 2017. „Pe lângă cheltuielile cu funcţionarea, cu salariile, noi vom trebui să achităm sume importante şi pentru proiectele pe care le-am obţinut prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Şi acele cofinanţări sunt mari. Aşteptăm sprijin şi de la Consiliul Judeţean”, a mai adăugat Gigel Jianu.

Şi la alte primării sunt probleme. La Cătunele, primarul Florinel Ţuilă susţine că are nevoie de bani: „Chiar dacă toată lumea spune că noi nu ar trebui să ne plângem că suntem într-o zonă unde merg carierele, unde merge mineritul, ei bine nu e chiar aşa. Avem nevoie de bani mereu. Sunt proiecte care trebuie continuate şi bani nu sunt. Ne zbatem să absorbim fonduri externe ca să putem mişca ceva şi prin comună”, a explicat Ţuilă.

Nevoie mare de bani este şi la Stăneşti. „Nouă ne trebuie bani ca aerul. Mai am restanţe la oameni. Salariaţii sunt nemulţumiţi, sunt supăraţi şi le dau dreptate. Voi încerca să le mai dau un salariu în aceste zile. Nu sunt bani. Nici investiţii nu vom face că am ajuns în situaţia asta groaznică din cauza finalizării unor proiecte. Acum prefer să am bani pentru salarii, utilităţi, să ne gospodărim cum putem”, a explicat primarul Ştefan Blideanu. Trei salarii mai au de primit angajaţii Primăriei Stăneşti.

Vizualizări: 2,707

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: