Studiu: Efectele unei diete cu junk-food

Un studiu realizat de un grup de cercetători britanici și publicat in jurnalul “Experimental Physiology” arată că produsele de junk-food nu au ca rezultat doar obsezitatea, ci afectează și rinichii.

Cercetătorii au facut un experiment pe o perioadă de 8 săptămâni, pe șoareci de laborator, care au fost hrăniți cu ciocolată și alte dulciuri, biscuiți și alte tipuri de snacks-uri. În paralel, alți șoareci au fost hrăniți pe baza unei diete care conținea circa 60% grăsime timp de 5 săptămâni. Prin analiza nivelului de zahar în sange si a funcțiilor renale, s-a observat că ambele grupuri de șoareci au înregistrat creșteri similare ale nivelului de zahăr în sânge.

În cazul oamenilor, se știe ca o dieta bogată în zahar interferează cu nivelul de zahăr din sânge și crește riscul de diabet zaharat de tip 2.

Acesta este primul studiu care sugerează ca mâncarea de tip “junk-food” afectează organismul, dincolo de problema kilogramelor în plus.

Un alt studiu, publicat anul trecut in jurnalul “Mayo Clinic Proceedings”, scoate la iveală că numărul de calorii din alimentele cu un conținut ridicat de zahăr sunt mai periculoase pentru organism decât caloriile din alimentele pe baza de carbohidrați, cum ar fi amidonul. Zaharurile cauzează diverse inflamații în organism, precum și tensiune arteriala ridicata.

Un al treilea studiu, publicat in “American Journal of Clinical Nutrition”, realizat pe 70 de mii de femei a arătat că dietele cu un conținut ridicat de zahar și cereale rafinate, precum pâinea albă, au fost asociate cu un risc mare de declanșare a episoadelor depresive cu câțiva ani mai târziu.

Vizualizări: 1,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: