Studiu: Risc major pentru fotbalişti

Fotbaliştii profesionişti au mai multe şanse să sufere o maladie a creierului care poate provoca o demenţă, demonstrează un studiu realizat în Marea Britanie și care a fost publicat miercuri în revista medicală Acta Neuropathologica, informează AFP.

În urma a șase autopsii efectuate în cadrul acestui studiu, patru au relevat semne de encefalopatie traumatică cronică (CTE), o afecțiune cerebrală depistată în rândul foștilor fotbaliști americani și a foștilor boxeri care au încasat numeroase lovituri la cap în cursul carierelor lor. Studiul a fost făcut pe 14 foști fotbaliști, dintre care 13 profesioniști, atinși de demență și spitalizați la Swansea (Țara Galilor), între 1980 și 2010. "Rezultatele noastre demonstrează o potențială legătură între practicarea fotbalului și CTE", a explicat principatul autor al studiului, dr. Helen Ling, din cadrul Institutului de neurologie al Universității College London (UCL). "Există o nevoie urgentă de identificare a acestor riscuri. Un studiu la scară mare este indispensabil și va necesita cooperarea organizațiilor profesionale, a Federației engleze de fotbal și a FIFA", a adăugat dr. King.

Potrivit studiului, foștii fotbaliști, ale căror autopsii au demonstrat că au fost atinși de CTE, sufereau de asemenea de maladia Alzheimer. Însă, potrivit specialistului englez, legătura dintre cele două afecțiuni nu fost deocamdată confirmată. Studiul nu arată dacă problemele suferite la nivelul creierului sunt consecința lovirii mingii cu capul, a coliziunilor între jucători sau sunt legate de alți factori.

Vizualizări: 562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: