SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a Israelului. Reacții de îngrijorare!

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă.

''Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin de acest angajament'', a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe. ''Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme'', a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Uniunea Europeană a exprimat "preocupări grave" în legătură cu decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluţii ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni şi palestinieni.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Este o zi istorică. Declaraţia preşedintelui american Donald Trump este o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului”, a spus Netanyahu.

Vizualizări: 634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: