Subvenţiile pentru paza pădurilor, anulate de birocraţie

Decizia statului de a suporta din acest an costurile cu paza pădurilor pentru proprietarii care au suprafețe mai mici de 30 de hectare nu va avea rezultatele scontate pentru că marți, în ultima zi de depunere a cererilor, oamenii se plângeau de o serie de greutăți în derularea programului respectiv. Birocrația și lipsa informațiilor despre acest subiect până acum câteva zile i-au făcut pe mulți dintre ei să afle prea târziu despre ajutorul pe care ar fi putut să îl primească de la stat.

 Proprietarii de păduri au trebuit până anul acesta să suporte ei plata pazei, vestea că statul preia cheltuielile bucurându-i pe oameni. Bucuria le-a trecut însă repede când au văzut câte hârtii au de întocmit și cât de greoaie sunt procedurile pentru cei care nu au documentele puse în ordine. „E extraordinar că statul s-a gândit să ne dea aceste subvenții, dar necazurile sunt și mai mari până ajungi să faci actele. Eu, de exemplu, nu o să primesc pentru că nu am avut cum să fac taxa de succesiune, că te obligă la primărie și ocolul silvic să faci succesiunea. Pe lângă faptul că te costă o grămadă, eu, în cazul meu, nici nu am cu cine să o fac. Unul dintre frați a murit, tata a murit, rudele pe care le mai am, doi nepoți, sunt plecați din țară, iar eu cu cine să merg la notar pentru taxa de succesiune? Plus că trebuie cadastru, care costă și se face în timp. Ce m-a nedumerit a fost cum de au fost bune actele atunci când am plătit eu paza către Romsilva, iar acum, când e să dea statul banii, trebuie să fac alte și alte acte. Plus că nu s-a vorbit despre treaba asta până de curând. Eu am avut o informație pe tema asta și când m-am dus la Primărie la Drăguțești, la sfârșitul anului trecut, nici nu știau cei de acolo despre ce e vorba. S-au lămurit între timp, dar dacă nu am taxa de succesiune tot degeaba”, a spus proprietarul unei păduri.

Mulți dintre proprietari au aflat de abia în urmă cu câteva zile despre ce trebuie făcut ca să primească subvenția, dar mai toți au constatat că au probleme cu actele. Primarul de la Dănești, Emilian Rusu, e convins că nici jumătate dintre potențialii beneficiari nu vor fi scutiți de plata taxei și că vor trebui să achite tot ei paza pădurilor. „Nici noi, ca autorități, nu am fost pregătite cum trebuie pentru că, la noi la Primărie, avem o singură angajată care operează pe calculator. Poate prelua până la 60 de persoane pe zi, ceea ce presupune un efort mare pentru că trebuie explicat la fiecare persoană în parte ce și cum. Mai e chestiunea aceasta a taxei de succesiune care îi întoarce pe mulți din drum. Oamenii nu au când să facă așa repede taxa de succesiune, unii sunt în alte județe sau în străinătate și e clar că pierd ocazia de a depune actele. Eu cred că ar fi trebuit un termen mai mare pentru ca toată lumea să aibă timp să pregătească actele pentru că despre asta e vorba în fond”, afirmă edilul.

Vizualizări: 2,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: