Sună sirenele la Târgu Jiu. Nu este exercițiu! actualizare - Ce anunță Prefectura Gorj

Sirenele Inspectoratului pentru Situații de Urgență au răsunat vineri la ora 09.45 în Târgu Jiu, pentru a anunța riscul de inundație. Este cod roșu de inundații pe Jiu, valabil până la ora 12.00.

Chiar în aceste minute se așteaptă ca unda de viitură să ajungă la o cotă maximă la intrarea în Gorj, dinspre Bumbești Jiu, după care urmează localitatea Turcinești, unde riscul este maxim.

Peste 130 de litri/mp au căzut azi-noapte la Câmpu lui Neag, iar apa vine continuu de pe versanți în Jiu.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de pericol, în bazinul hidrografic Jiu – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara).

Ce anunță Prefectura Gorj

Instituția Prefectului – Județul Gorj informează cetățenii județului Gorj de posibilitatea ca o undă de viitură pe Jiu să ajungă în județul Gorj și astfel cotele râului să crească îngrijorător. Din cauza precipitațiilor abundente (peste 130 l/mp) căzute noaptea trecută pe zona Jiul de Vest, la Câmpul lui Neag, se așteaptă ca și în județul Gorj, apele să crească.

 

Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, împreună cu președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu și inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Augustin Malacu, s-au deplasat în această dimineață în zona localității Bumbești Jiu, pentru a gestiona posibilele efecte severe de inundații datorate creșterilor importante de debite ale râului Jiu. Pe Defileul Jiului se află și specialiști ai Apelor Române care monitorizează permanent evoluția situației hidrologice. Deocamdată, debitul Jiului este de 170 mc/s cu tendință de creștere.

Pericol există și pe râul Bistrița, în comuna Peștișani, în zona Gureni unde, de asemenea, debitul a crescut din cauza deversării barajului Clocotiș.

Reprezentanții societății Hidroelectrica au anunțat în această dimineață deschideri controlate cu atenuare undă de viitură la barajele Motru, Vâja, Clocotiș, Vădeni și Tg-Jiu.

actualizare: Mesajul ISU GORJ

Din cauza precipitațiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, la stația hidrometrică Isconi (județul Hunedoara), pe Jiul de Vest, cota de inundație a fost depășită.

În acest sens, ISU Gorj a transmis prin intermediul RO-Alert un mesaj către cetățenii din zonele de pericol vizate din județul Gorj cu următorul conținut: “Atenție, creșteri de debite cu posibilitatea depășirii cotelor de inundație preconizate în perioada imediat următoare, pe cursul râului Jiu. Nu traversați râul prin apă și nu vă apropiați de malurile acestuia. Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Gorj.

Totodată, au fost puse în funcțiune sistemele de alarmare a populației în situații de urgentă care au transmis, atât semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE“ compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, cât și următorul mesaj vocal ”ATENTIE!ATENTIE! ACESTA NU ESTE UN EXERCITIU! PE CURSUL DE APĂ AL RAULUI JIU SE VOR PRODUCE CRESTERI DE DEBITE CU POSIBILITATEA DEPASIRII COTELOR DE INUNDATIE IN PERIOADA IMEDIAT URMATOARE! NU TRAVERSATI RAUL PRIN APA, NU VA APROPIATI DE MALURILE ACESTUIA SI NU STATIONATI PE PODURI!“

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Lt.col. Dumitru Petrescu al Județului Gorj”, Sistemul de Gorspodărire a Apelor Gorj, Autoritățile Publice Locale din zonele vizate și S.C. Hidroelectrica monitorizează situația pentru a fi luate în cel mai scurt timp măsurile de protecție a populației.

Vizualizări: 15,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: