Șurlea (CJAS): Stăm destul de bine cu banii

Președintele Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, Daniel Șurlea, a vorbit într-un interviu despre blocajele sistemului informatic care gestionează cardurile de sănătate, spunând că în mod normal pacienții nu ar trebui să fie deloc afectați. Un alt subiect a fost legat de rectificarea bugetară, care se mai poate face doar în luna noiembrie. Șurlea spune că sănătatea din Gorj stă destul de bine cu banii, fiind totuși necesară o rectificare la capitolul medicamentelor gratuite și compensate.

Rep.: Sistemul cardurilor de sănătate s-a blocat din nou. Ce s-a întâmplat?

Daniel Șurlea: Platforma informatică a asigurărilor de sănătate nu a funcționat miercuri între orele 7.00 și 9.40 din cauza unei probleme tehnice la nivel național. Nu a funcționat în toată țara. Acest lucru a fost afișat și pe site-ul Casei Naționale, s-au remediat problemele, începând cu ora 9.40 a funcționat foarte bine.

Rep.: S-au produs blocaje în acest interval de timp?

D.Ș.: Această întrerupere nu reprezintă un impediment la nivelul furnizorilor de servicii medicale. Începând cu luna octombrie a anului 2016 s-a modificat legislația tocmai pentru a evita aceste disfuncționalități ale platformei informatice de asigurări de sănătate și furnizorii pot să lucreze în regim off-line, având obligația să transmită în trei zile lucrătoare serviciile în platforma informatică a asigurărilor de sănătate. De asemenea, pot să lucreze fără utilizarea cardului național de sănătate dacă sistemul nu merge, urmând ca ulterior să se emită un ordin al președintelui Casei Naționale prin care serviciile se validează pentru intervalul afișat pe site-ul Casei Naționale. Nu există niciun impediment la furnizorii de servicii medicale să acorde dispozitivele sau medicamentele pacienților.

Rep.: Deci oamenii nu au avut de suferit.

D.Ș.: Nu, nu au avut de suferit decât dacă un furnizor nu ar cunoaște procedura de lucru, dar nu cred că se întâmpla asta, pentru că se aplică de un an.

Rep.: Toată lumea așteaptă rectificarea de buget. Care este situația la Casa de Sănătate?

D.Ș.: S-au cerut de la Casa Națională propuneri de rectificare acolo unde este cazul. Rectificarea se poate face maxim până la sfârșitul lunii noiembrie. Noi stăm destul de bine cu banii cam pentru toate domeniile de activitate. La medicamentele gratuite și compensate mai avem nevoie de ceva bani pentru a asigura acordarea până la sfârșitul anului.

Vizualizări: 380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: