SURSE: Soluția pentru pensionarea minerilor, într-o săptămână

Grupul de lucru constituit în Gorj, la inițiativa senatorului PNL Ion Iordache, pentru deblocarea aplicării Legii 197/2021, a început să bată la uși prin București.

Potrivit unor surse, marți a fost contactat Toni Greblă, președintele Secției de drept privat din Consiliul Legislativ. Fost prefect de Gorj, fost președinte al Patronatului Minier, fost parlamentar de Gorj și fost judecător constituțional, Greblă știe deja problema și ar fi promis, spun sursele noastre, că va propune o soluție săptămâna viitoare.

Reamintim că legea a fost dată în această vară pentru a permite minerilor și energeticienilor să se pensioneze la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime, dintre care 25 lucrați în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune. Cei de la casele de pensii interprezează însă legea în sensul că reducerea vârstei de pensionare cu până la 13 ani se aplică pentru perioada lucrată după intrarea în vigoare a legii, adică din august 2021 încoace.

Minerii și energeticienii cer să le fie asimilată condițiilor speciale de muncă perioada lucrată până în prezent.

După numeroase controverse în spațiul public și zeci de proteste ale salariaților CE Oltenia, senatorul Ion Iordache a luat inițiativa constituirii unui grup de lucru, format din lideri sindicali și juriști, prin care să fie găsită soluția de aplicare a legii în sensul în care a fost făcută.

Iordache a avut discuții la București și cu conducerea Casei Naționale de Pensii, de unde a primit același răspuns ca și minerii, în sensul că legea nu poate fi aplicată pentru trecut, dar va relua discuțiile după ce va avea pe masă soluția promisă de Toni Greblă.

Vizualizări: 7,718

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: