Suspectată de moartea bebeluşului pentru că s-a logodit la Veneţia

Procurorii care se ocupă de cazul bebeluşului mort, găsit în curtea spitalului din Cărbuneşti, riscă să fie daţi în judecată de angajatele unităţii sanitare, obligate să îşi facă examene ginecologice. O asistentă plecată joi din ţară, la Veneţia, unde a fost cerută de soţie de iubitul ei, a fost şocată să afle de la rude că a fost căutată cu mascaţii acasă. Delia Pruteanu a făcut examenul medical pentru a îndepărta orice suspiciune, dar a anunţat că va consulta un avocat, pentru că nu i se pare normal să fie considerată suspectă, fără nici un motiv. „Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă sunt mama bebeluşului”, explică asistenta calvarul prin care trece. Din păcate, şi celelalte angajate sunt considerate suspecte de către anchetatori, în spital fiind o stare de revoltă.

Delia Pruteanu este asistenta care ieri nu a mai ajuns la locul său de muncă, dar tot pe la spital şi-a petrecut o parte din zi, restul stând pe la Poliţie. Ea a fost chemată de anchetatori să răspundă unor întrebări „de rutină”, devenind suspectă pentru că a plecat din ţară chiar în momentul în care a fost descoperit bebeluşul abandonat în curtea unităţii sanitare. Culmea este că tânăra lucrează chiar la secţia lângă care a fost găsit bebeluşul, verificarea ei devenind aproape obligatorie în această anchetă. Pentru că nu avea nimic de ascuns, asistenta respectivă a mers la Poliţie şi a răspuns la toate întrebările, după care a fost de acord şi cu examinarea de către ginecolog.

„Am fost la Veneţia, unde prietenul meu a organizat o excursie pentru a mă cere de soţie. Planificase totul de vreo lună şi ceva, iar eu am plecat din ţară miercuri noaptea, joi fiind descoperit bebeluşul abandonat. Acum, când am revenit în ţară, am fost sunată de cineva de la Poliţie şi întrebată dacă pot să mă întâlnesc pentru vreo 3 minute cu dumnealor. Eram la cineva în vizită, dar am acceptat. Am fost întrebată unde am fost, ce am făcut, ce ştiu despre acest caz, iar la final am fost întrebată dacă sunt de acord cu un control ginecologic. Mi s-a spus că toate angajatele de la spital vom face acest test pentru că suntem suspecte. Pentru binele meu şi pentru a elimina orice suspiciune şi pentru a nu crea neplăceri şi colegelor am fost de acord şi evident că nu mi s-a găsit nicio vină. Nu sunt însă de acord cu acest mod de a face ancheta. Nu ştiu care sunt procedurile dumnealor, dar acum pe mine lumea mă opreşte şi mă întreabă dacă eu sunt mama copilului. Rudele, prietenii, au aflat imediat despre citarea mea la Poliţie şi cred că mi-a fost afectată cel puţin imaginea mea. O să mă consult cu un avocat şi cred că îi voi da în judecată pentru că nu trebuie să fim privite toate ca nişte suspecte”, spune „suspecta” zilei de ieri.

Supărare mare la spital

Reamintim că vinerea trecută o altă angajată a spitalului a fost luată la ochi de anchetatori şi controlată ginecologic, fără a fi însă găsită vinovată. Povestea ar putea fi mult mai simplu rezolvată, cred cadrele medicale ale spitalului, dacă anchetatorii ar face mai întâi testele ADN ale bebeluşului şi mai apoi ar vedea dacă poate fi făcută vreo legătură cu vreuna dintre salariatele unităţii medicale. „La trei zile de la naştere, ştie oricine, se instalează aşa numita furie a laptelui. Arătăm noi ca nişte femei care au furia laptelui? Am mai putea noi să venim să muncim aici dacă am fi născut? Nu ştiu dacă am fi în stare să ne ţinem pe picioare, dar să mai facem faţă şi stresului generat de ancheta asta. Vin domnii de la Poliţie toată ziua şi interoghează ba pe unul, ba pe altul. Eu le-am dat liste cu toate colegele de pe secţie, cu CNP-uri, cu tot ce le trebuie, pentru că aşa au cerut, ca să poată să facă ancheta. Acum ne duc la ginecolog deşi au alte locuri în care să o caute pe posibila mamă, nu pe aici printre noi. Sunt medici de familie, tinere care sunt gravide şi luate în evidenţe, au alte posibilităţi de a o găsi pe mămică, nu să ne controleze pe noi şi să ne ancheteze toată ziua că, în fond, noi răspundem de viaţa pacienţilor pe care îi avem în grijă”, spune Adina Ciochiu, de la secţia medicală, situată în imediata vecinătate a secţiei chirurgie.

Anchetă administrativă

Legal, anchetatorii au posibilitatea să facă acest gen de verificări, chiar dacă nu par a fi tocmai în regulă. Pentru a elimina orice suspiciune orice angajată a spitalului se poate aştepta de acum încolo să fie chemată să dea declaraţie la Poliţie. Şeful spitalului din Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, spune că dacă anchetatorii îi vor înainta vreo listă, le va aduce la cunoştinţă angajatelor că trebuie să se prezinte la controlul ginecologic. Deocamdată, anchetatorii par să cheme pe cine cred ei la interogatorii, Târziu rămânând convins pe mai departe, ca şi colegele sale, că mama căutată acum de poliţişti nu este o angajată a spitalului. „Colegele mele chiar mi-au reproşat că nu ies public să le apăr, dar eu am spus de la început că ele nu sunt vinovate. Acum dacă anchetatorii consideră că se impun astfel de controale şi dacă angajatele de la spital sunt de acord, vor face şi aceste controale. Eu am cerut să fie făcute în prezenţa unui medic legist şi cred în continuare că mama respectivă nu este o angajată a noastră”, spune Târziu.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: