Târgu Jiu: Ce soluții au candidații pentru problema câinilor fără stăpân

Ziarul „Pandurul” va încerca să afle pe parcursul celor două săptămâni de campanie electorală răspunsul candidaților cu privire la câteva probleme punctuale. Prima problemă ridicată de „Pandurul” a fost: „Cum veți soluționa problema câinilor fără stăpân? Precizați dacă sunteți pentru eutanasiere, pentru ținerea pe termen lung în adăposturi, pentru retrimiterea câinilor pe străzi după sterilizare etc., precum și termenul asumat pentru rezolvarea problemei”. Vă prezentăm răspunsurile în ordinea primirii lor.

Răspunsul lui Marcel Romanescu, candidatul PNL

Problema câinilor fără stăpân este una complexă la Târgu Jiu și s-a agravat în timp. Nu putem discuta despre o problemă doar a municipiului, ci este una a întregului județ și trebuie tratată ca atare. Eu propun coordonarea eforturilor tuturor primăriilor din județ. La noi câinii sunt aduși din zonele rurale din jur, deci, dacă vrem să avem rezultate, trebuie să colaborăm neapărat și cu celelalte primării. Am propus deja crearea unei entități la nivel județean prin intermediul căreia să se înființeze niște padocuri mai mari în anumite zone din județ, în funcție de necesități. Acolo ar putea fi îngrijite animalele fără stăpân aduse din localitățile din jur. Se pot amenaja în așa fel încât oricine ar putea vedea în ce condiții sunt îngrijiți câinii și oricine ar putea să adopte un animal. Totodată, trebuie demarate acțiuni de informare a populației în legătură cu sterilizarea câinilor. Părerea mea este că, în acest fel, într-un timp relativ scurt, nu am mai avea câini vagabonzi pe stradă. Nu susțin și nu voi susține eutanasierea. Nu în condițiile în care putem, dacă vrem, să avem grijă de aceste animale și dacă putem stopa problema printr-o informare continuă și eficientă. În ceea ce privește retrimiterea câinilor în stradă, sunt împotrivă. Nu trebuie să avem animale nesupravegheate pe străzi! Nu trebuie să ne mai ascundem după degete, ci să acționăm repede și ferm dacă vrem să mai facem încă un pas spre normalitate.

Răspunsul lui Viorel Caragea, candidat independent

Această problemă este legiferată de Ordonanța de urgență nr.155 din 21.11.2001 (actualizată) privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (aplicabilă începând cu data de 1 februarie 2014) și de Hotărârea nr. 1.059 din 11 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

În activitatea mea, respectarea prevederilor legale este prioritară. Nu pot fi retrimiși câinii fără stăpân pe  străzi după sterilizare deoarece în acel moment cel care va efectua astfel de operațiune este responsabil pentru încălcarea acestor prevederi legale: 1) În situația în care un câine va mușca un copil, un bătrân sau orice altă persoană va răspunde penal cel care a dat o asemenea dispoziție. 2) În cazul unui eveniment rutier cu daune la un autovehicul (care pot fi foarte importante având în vedere valoarea acestora), după identificarea câinelui cu ajutorul microcipului implantat, societatea de asigurări se va îndrepta împotriva proprietarului câinelui care în acel moment este Primăria Tg-Jiu. 3) Depășirea termenului privind ținerea în adăpost a câinilor fără stăpân poate și ea atrage răspunderea privind cheltuirea banilor publici cu încălcarea unor norme legale.

Printr-un program de adopții, multă mediatizare zilnică și informarea corectă a populației poate fi îndeplinit acest obiectiv.

Sumele imense cheltuite de Primăria Tg-Jiu în acest moment pot fi redirecționate spre alte domenii prioritare (învățământ, asistență socială etc.)

Termenul asumat de mine pentru rezolvarea acestor probleme este MAXIM 6 LUNI.

Răspunsul lui Radu Miruță, candidatul Uniunii Salvați România

Prin intrarea în contact cu organizații naționale și internaționale ale iubitorilor de animale. Există astfel de organizații care dispun de sume suficiente de bani și care oferă în mod gratuit sterilizare și îngrijire. Personal am interacționat cu astfel de organizații și am văzut că funcționează. Dacă trebuie să ducem ideea până la capăt, ceea ce am observat că alți candidați evită să spună cum ar rezolva problema dacă ONG-urile ar refuza, trebuind să alegi între situația copiilor mușcați în mod repetat în spații publice și cea a câinilor, aș alege siguranța copiilor și a cetățenilor, aplicând ultima opțiune posibilă. În accepțiunea mea, nu s-ar ajunge la această soluție, fiindcă prin interconexiune pe plan internațional, această problemă este ușor rezolvabilă de către diverse organizații de pe Glob... problema autorităților este incapacitatea de a purta o discuție într-o limbă străină și de a capacita aceste organizații să vină la Targu Jiu, așa cum ele vin în multe orașe din lume.

Răspunsul lui Eduard Lădaru, candidatul ALDE

Între oameni și câini, eu aleg oamenii. Soluționarea acestei probleme se poate face în cel mult 6 luni de zile. Avem prevederi clare în OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Câinii trebuie ținuți în adăposturi atât cât prevăd normele legale, iar în conformitate cu art. 4 din OUG 155/2001 câinii fără stăpân vor fi capturați si transportați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazați o perioadă de 7 zile, cu respectarea normelor prevăzute în anexele 1 și 2.

Nu sunt de acord cu retrimiterea câinilor înapoi pe străzi, problema trebuie rezolvată și punct.

Sunt de acord cu eutanasierea pentru că OUG 155/2001 are reglementări imperative în acest sens. Mai întâi art. 5, alin. (1) prevede ca toți câinii care sunt bolnavi cronici și incurabili să fie eutanasiați imediat ce sunt aduși în adăposturi. De asemenea, conform art. 7, alin. (1) prevede în mod obligatoriu faptul că, după expirarea termenului de 7 zile, câinii care nu au fost adoptați vor fi eutanasiați.

Aceste norme sunt obligatorii și nu permisive, adică precizează în mod expres să fie eutanasiați. Aceste norme nu precizează că pot fi eutanasiați, astfel că nu sunt permisive, adică nu lasă primarul să decidă dacă îi eutanasiază, ci îl obligă pe primar să îi eutanasieze.

Răspunsul candidatului PMP, Daniela Grădinaru

În calitate de primar al orasului targu Jiu, aș respecta in totalitate legislatia în vigoare, respectiv: Legea 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan și OUG 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicata. Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 republicata

Conform celor 2 legi se mentioneaza clar:

Conf. legii 258/2013 - Art. 1. - (1) Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Conform UG 55/2002

Art.7 (1) Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai cainilor fara stapan si ai cainilor care circula liberi, fara insotitor, in locuri publice, care nu au fost revendicati ori adoptati in conditiile prevederilor legale si au obligatia de a captura si escorta acesti caini, prin intermediul personalului calificat.

Pentru că nu-mi doresc ca primaria să fie direct răspunzatoare pentru victimele maidanezilor și pentru că prețuiesc suficient de mult viața cetățenilor din orașul Târgu Jiu, susțin respectarea și aplicarea în totalitate a acestor 2 legi menționate mai sus.

Planul de măsuri va fi următorul:

1.      Aș pune accent pe aplicarea art.8, alin. (4) din legea 258/2013 care obliga cetațenii să-și microcipeze câinii: ,, (4) Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.”  Aplicarea acestui articol va contribui în mod direct la identificarea câinilor abandonați cu bună știință de proprietari pe străzile orașului precum și în alte locuri publice, și implicit la sancționarea acestor proprietari conform legislației in vigoare.

2.      Aș propune spre aprobare o Hotarare de Consiliu Local prin care cetățenii care cresc ilegal/provizoriu maidanezi la bloc, sa fie sanctionați, așa cum legea sancționează în momentul de față doar persoanele juridice în baza art. 13.1 din legea 258/2013  (Art. 13.1. - Persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adăpostesc provizoriu câini sunt direct răspunzătoare, prin reprezentantul lor legal, de respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare şi a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă. ), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei; Acestă măsură ar reduce considerabiul numărul maidanezilor crescuți la scara blocului și neasumați de proprietari, precum și reducerea numărului victimelor atacate de această categorie de maidanezi.

3.      Aș sancționa aspru persoanele care nu respectă prevederile art .13.2 din legea 258/2013 (Art. 13^2 Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonantei de urgenta.) Principalalele surse de proveniență a maidanezilor sunt: 1. abandonarea câinilor din rasa, de către proprietari, pe spațiile publice, și 2. împerecherea maidanezilor cu câinii fertili, deținuți de terțe persoane. Aplicarea acestui articol, prin care toți cetățenii care dețin câini din rasa pură să fie obligați să-i sterilizeze, ar conducere în mod direct la scăderea numărului de maidanezi pe străzi, stopând înmulțirea lor.

4.      Nu sunt pentru retrimiterea câinilor sterilizați înapoi pe stradă. Iubitorii de animale au la dispoziție doua forme de adopție prin care-și proteja animalele: 1. Adopția clasică prin care proprietarul își ia câinele acasa cu acte și este direct raspunzător pentru buna gestionare a lui sau 2. Adopția la distanță prin care proprietarul își poate ține câinele în adăpostul primăriei contra unei sume lunare de bani. Susțin ca ultimă alternativă, eutanasierea. Nu putem obliga cetațenii care plătesc traxe și impozite la stat să trăiască printre maidanezi fără ca ei să-și dorească acest lucru și nu avem niciun drept să punem viața copiilor și a cetățenilor în pericol doar pentru că nu suntem în stare să aplicâm legea.

Vizualizări: 2,299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: