Târgu Jiu: Impozit mai mic pe clădirile rezidenţiale

Autorităţile locale din Târgu Jiu au avizat în luna noiembrie o reducere cu 10% la impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice începând cu acest an. Și la agenții economici scade impozitul pe clădiri, în acest caz reducerea fiind de 40%.

Impozitul pe clădirile rezidențiale a fost diminuat la minimul prevăzut din punct de vedere fiscal. Pentru acest an a fost stabilită cota de 0.08% la valoarea impozabilă, față de anul 2016 când cota a fost de 0.09% sau de 0.1% în 2015. Mai exact, târgujenii care spre exemplu dețin o garsonieră în zona A, de 30 mp, vor plăti un impozit de 56 lei față de 62 lei în 2016. Pentru un apartament cu 2 camere, tot în zona A, de 52.8 m, cetățenii vor plăti 136 lei față de 153 lei în 2016. Pentru o casă de 103 m, vor plăti 138 lei anul acesta față de 156 lei, cât a fost anul trecut.
Impozitul pe clădirile nerezidențiale sau mixte cota rămâne neschimbată, la fel ca și cea pentru terenuri și autoturisme. "În acest an nu am mai avut ce modificări să aducem la impozitul pe teren pentru că deja eram la minimul prevăzut de lege. Conform prevederilor Codului Fiscal, adinistrațiile fiscale pot majora impozite și taxele cu până la 50%, dar nu pot coborî sub limita minimă prevăzută de lege", a explicat Mariana Budulan, directorul Direcției Publice de Venituri Târgu Jiu.
La impozitul pe clădiri aplicat persoanelor juridice a fost avizată de consilierii locali pentru anul în curs o cotă de 1.1% față de 1.5% cât a fost în 2016. Prin acordarea acestor facilităţi, bugetul local al municipiului Târgu Jiu pe 2017 va scădea cu circa 3 milioane de lei din care 500 mii lei ar fi valoarea reducerii impozitului pe clădiri rezidențiale la persoanele fizice. Cei din primăria Târgu Jiu spuneau anul trecut că vor recupera această pierdere.

Vizualizări: 725

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: