Târgu Jiu va avea PUG actualizat până în luna iunie. Cine spune!

Municipiul Târgu Jiu va avea un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat până în luna iunie a anului viitor. Cel puțin asta susține Ermina Pasăre, șefa Serviciului Urbanism din cadrul primăriei Târgu Jiu. Din 2008 a demarat administrația locală acest proces, care nici până astăzi nu a fost finalizat. Cei din primărie spun că au ajuns la partea de obținere avize și că procedura s-a împotmolit din cauza suprapunerilor cadastrale.

Planul Urbanistic General trebuie să cuprindă reglementari și regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al municipiului, atât suprafețele din intravilan, cât și cele din extravilan. Totodată, acest plan stabilește norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scara mai mică, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) și cele de detaliu (PUD). Planul va delimita zonele industriale de cele civile sau comerciale și va da anumite destinații unor terenuri.
Numai că la Târgu Jiu actualizarea planului din 1998 s-a dovedit a fi o procedură mult prea greoaie. Din 2008 a demarat primăria această procedură, care nu este gata nici acum, în 2016. Cei de la primărie spun că s-au lovit de două probleme în ceea ce privește actualizarea PUG. "Procedurile au fost demarate, dar au fost probleme cu cadastrul, au fost multe suprapuneri cadastrale. Nu este de vină nimeni. Cei care au avut contractul au luat un cadastrist și a făcut ridicarea topografică. S-a stopat și din cauza variantei ocolitoare care se va face și nu era voie, conform legii, să se aprobe vreo documentație. Acum este totul clarificat", a declarat Ermina Pasăre, șeful Serviciului Urbanism din cadrul primăriei Târgu Jiu.
Conform reprezentanților primăriei, peste 343 mii lei, fără TVA, au fost banii alocați de la bugetul local pentru actualizarea PUG. Firma contractată în 2008, societatea Urban Incerc din Capitală, și-a încetat colaborarea cu primăria, pentru că între timp a expirat contractul. Acum, pentru obținerea avizelor, primăria trebuie să organizeze o nouă licitație. "Pe primul contract au făcut studiile de fundamentare, până s-a ajuns la avize. La avize expirase contractul, din cauza cadastrului. Acum s-a reglementat și cu cadastrul, dar nemaifiind contract trebuie să scoatem la licitație. Firma de pe primul contract a fost plătită numai pentru studiile de fundamentare. Cred că prin mai-iunie ar trebui să ne predea toate avizele, este destul de complicat, sunt aproape 21 de avize de luat. În caietul de sarcini o să le dăm acest termen", a mai spus șefa de la Urbanism.

Rectificare de buget pentru PUG
Actualizarea PUG a implicat și realizarea unui studiu istoric. Municipalitatea din Târgu Jiu a alocat anul acesta suma de 97 mii lei pentru obținerea avizelor necesare pentru actualizarea Planului Urbanistic General. În ședința ordinară a Consiliului Local din data de 26 septembrie a fost avizată o rectificare de buget, iar suma a fost suplimentată cu 103 mii lei, cu TVA. Astfel, numai pentru obținerea avizelor municipalitatea cheltuieşte anul acesta 200 mii lei.

Vizualizări: 786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: