Târgu Jiu: Zece mii de pacienţi au plătit servicii gratuite. Dosar la DNA!

Peste zece mii de pacienţi care au făcut în ultimii zece ani RMN la Spitalul Târgu Jiu au fost puși să plătească 150 de lei, deși serviciul ar fi trebuit asigurat gratuit. Aparatura aparţine unei firme private care a beneficiat de spaţiu în spital, sub condiţia asigurării a cinci investigaţii RMN și cinci CT gratuite în fiecare zi. DNA a deschis un dosar penal, iar din decembrie firma privată a renunţat să mai perceapă coplata de 150 de lei.

Firma privată Medix Co SRL are încă din 2008 o convenţie de colaborare cu spitalul din Târgu Jiu, prin care se angajează să facă zilnic cinci investigaţii de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) și cinci investigaţii de computer tomografie gratuite, în funcţie de solicitările spitalului, pentru pacienţii internaţi. În schimb, firma privată a avut dreptul de a funcţiona în spital, cu condiţia plăţii utilităţilor. În 2012, Medix Co a cesionat contractul către o firmă care avea același sediu și controlată de aceleași persoane, Medical Imaging Concept SRL.

 Sesizare la DNA

Potrivit unor documente obţinute de GorjNews, spitalul nu a plătit cele cinci investigaţii zilnice, dar pacienţii da. Nu integral, dar au fost puși să plătească 150 de lei pentru fiecare investigaţie. La cele peste zece mii de investigaţii făcute în cei zece ani, asta înseamnă 1,5 milioane de lei încasaţi fără bază legală de la pacienţii spitalului.

Aparent, conducerea spitalului a aflat despre această situaţie abia în noiembrie 2017, când SC Medical Imaging Concept SRL îl informa pe managerul de atunci al spitalului, Tiberiu Tătaru, că sunt în medie 6 solicitări pe zi pentru RMN gratuit, în loc de 5 câte sunt prevăzute în contract, astfel că s-a făcut o medie a costurilor suplimentare, firma luând decizia ca pacienţii trimiși de spital să achite coplata de 150 de lei pe zi.

Tătaru a răspuns într-o adresă că nu este de acord cu acest tarif suplimentar, dar în scurt timp a demisionat din funcţie. Asta chiar în perioada în care la Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o sesizare.

 Primele măsuri pentru intrarea în legalitate

Spitalul Judeţean Gorj este în subordinea Consiliului Judeţean din 2010. Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, spune că a aflat de această situaţie în decembrie anul trecut. „Am aflat dintr-o solicitare de informaţii, am cerut lămuriri de la spital. După câteva zile a venit și solicitarea DNA, știu că procurorii au cerut documente la spital și la Casa de Asigurări”, a spus Cosmin Popescu. Acesta a mai precizat că a dispus luarea de măsuri pentru sistarea coplăţii, iar din decembrie pacienţii nu mai plătesc acea sumă de 150 de lei. De asemenea, a cerut contorizarea separată a consumului de energie electrică al respectivei firme private.

În privinţa consumului de energie, GorjNews a publicat documente potrivit cărora firma care a funcţionat în cadrul spitalului a plătit utilităţile după un calcul paușal, mult sub consumul real, și acest aspect fiind în atenţia procurorilor.

 Medicii susţin că nu știau că banii ajung la firma privată

Medicii recunosc că le spuneau pacienţilor să aibă cei 150 de lei pentru RMN, dar susţin că nu știau că taxa e abuzivă. „Noi, medicii, am crezut că există un acord bilateral între firma privată și spital pentru cei 150 RON. Acum văd că a fost o decizie unilaterală de care spitalul nu a știut, dar era postat pe site-ul spitalului? Am cerut atâţia ani bani de la pacient pentru o firmă privată?”, a scris medicul ortoped Bogdan Niculescu pe pagina de socializare.

În Municipiul Târgu Jiu vor fi începând din acest an trei aparate RMN, cel al firmei private din spital, cel al clinicii Life Scan și cel primit de spital de la Ministerul Sănătăţii în acest an și care va fi funcţional din aprilie.

Vizualizări: 7,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: