Târgu Jiul va avea „politică de parcare”. Ce modificări vor apărea în oraş!

Primarul Marcel Romanescu vrea politică de parcare la Târgu Jiu. Într-un document de aproape 60 de pagini, edilul vrea să convingă consilierii locali că este nevoie de un astfel de proiect pentru oraş. Edilul recunoaşte că locurile de parcare sunt prea puţine şi, în fiecare zi, peste 2.000 de maşini sunt parcate neregulamentar.

Faţă de 2004, când erau peste 28 de mii de maşini în Târgu Jiu, în prezent, numărul lor aproape că s-a dublat. Vorbim despre peste 45 de mii de autoturisme care sunt înmatriculate în Târgu Jiu. La nivelul judeţului Gorj, sunt peste 110 mii de maşini. În Târgu Jiu, este aşadar o medie de 500 de maşini la 1000 de locuitori. Locurile de parcare sunt insuficiente, o recunoaşte în acest document primarul Marcel Romanescu. Este vorba despre 8.849 de locuri de parcare de reşedinţă şi alte aproape 500 locuri de parcare cu plată. Din acestea din urmă, doar 251 aduc bani la buget, restul aparţinând unor firme private.

Parcare de reşedinţă doar 15 ore pe zi

Aşa se face că peste două mii de autoturisme sunt parcare în stradă, neregulamentar, îngreunând traficul în fiecare zi. O soluţie la care s-a gândit primarul Romanescu este să modifice politica şi în parcările de reşedinţă. Dacă proiectul său va primi votul consilierilor locali, parcările de reşedinţă vor putea fi folosite şi de alte maşini. „Permisele de parcare dau dreptul folosirii locului de parcare 15 ore pe zi, respectiv în intervalul 17.00 – 07.00. În afara acestui interval, parcarea este publică şi liberă spre utilizare de către terţi”, propune primarul Romanescu.

Tarife diferite

În acelaşi proiect, primarul promite că locul de parcare se va putea plăti prin SMS şi la Târgu Jiu. Vor fi delimitate mai multe zone în oraş, iar tariful va fi diferit. Pentru locurile de parcare din apropierea obiectivelor turistice, de exemplu, primele două ore vor fi gratuite, urmând ca şoferii să achite câte 2 lei/oră mai târziu. Tariful va fi mai mare pentru cei care vor să parcheze maşinile în zonele cele mai aglomerate din centrul oraşului. Este vorba despre 2,5 lei/oră până la 6 lei/oră pentru maşinile parcate pe acel loc mai mult de şase ore. „Până în anul 2022, toate locurile de parcare vor fi dotate cu sisteme de identificare a poziţiilor libere şi transmisie către sistemul central, iar cele cu peste 10 locuri vor avea şi panouri de afişare privind disponibilitatea”, mai promite primarul.

Vizualizări: 6,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: