Taxă de 2 lei pentru ambalajele reutilizabile

Ministerul Mediului propune modificarea legii deşeurilor, astfel încât pentru fiecare ambalaj care poate fi reutilizat cumpărătorul să achite în magazin 2 lei, urmând să şi-i recupereze atunci când va returna ambalajul.

Concret, vânzătorul va menţiona clar în preţul produsului şi preţul acestei garanţii în valoare de 2 lei. Cumpărătorul va fi de asemenea informat, atunci când achiziţionează un produs ambalat, că ambalajul pate fi reutilizat, care este modalitatea de preluare a ambalajului şi că cei 2 lei vor fi returnaţi cumpărătorului atunci când va aduce ambalajul la reciclare.  

Proiectul de Ordonanță de urgență se va aplica după ce va fi aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. El obligă magazinele care vând produse ambalate în ambalaje reutilizabile să le primească la schimb sau să ramburseze, la cererea cumpărătorului, valoarea garanției.

În prezent, există doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil

Obligaţii de reciclare a deşeurilor sunt prevăzute şi pentru constructori, care vor fi obligaţi să recicleze, până la sfârşitul anului 2020, 70% din cantitatea de deşeuri provenită din construcţii sau demolări.  (A.A.)

 

Vizualizări: 2,771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: