Taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost implementată - Acestea sunt consecințele

Proiectul de lege prin care operatorii online de jocuri de noroc sunt obligați să plătească o taxă suplimentare de 2%, numită „taxă pe viciu”, a fost implementat la începutul acestui an prin Ordinul ONJN Nr. 38/2019 din 15 ianuarie 2019.

Textul Ordinului emis de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc a pus capăt unei dileme care i-a îngrozit nu numai pe operatorii din domeniu, ci și pe pariori: 2% din depozitele efectuate, sau din rulaj? În cazul în care ar fi fost a doua variantă, consecințele ar fi fost tragice pentru industria jocurilor de noroc, tinzând spre faliment.

Din fericire pentru toată lumea, „taxa pe viciu” se referă la sumele depuse de jucători, așa cum se poate citi mai jos:

ART. 1

(1) Începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară în conformitate cu prevederile art. 53 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

(2) Taxa lunară se calculează prin aplicarea procentului de 2% la totalul taxelor de participare încasate lunar conform prevederilor legale în vigoare.

(3) Totalul taxelor de participare încasate lunar se definesc ca orice transfer din contul bancar sau similar al jucătorilor în conturile de joc ale acestora de pe platforma de joc.

(4) Taxa menționată la alin. (1) se calculează, se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare încasate lunar, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei depusă de un client în contul de pariuri online, operatorul online de jocuri de noroc virează 2 lei în contul statului.

Care sunt consecințele?
Unii operatori au trecut deja această cheltuială în sarcina clientului. Dacă vrei să depui 100 de lei în contul de pariuri online, ți se iau de pe card 102 lei. Rămâne de văzut dacă o asemenea politică va fi câștigătoare pentru casele de pariuri care au recurs la ea. Dacă un operator de top „subvenționează” taxa pe viciu, iar altul nu, este evident că pariorii care doresc să își deschidă cont îl vor alege pe al doilea. Nu vorbim despre o sumă mare, ci mai degrabă despre o chestiune psihologică.

Consecințele implementării „taxei pe viciu” ar fi neplăcute pentru pariori doar în ipoteza în care toți operatorii vor ajunge la un acord comun pentru a opri din banii clienților, variantă care în acest moment nu este confirmată, dar nici infirmată.

Vizualizări: 2,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: