Termen pentru disponibilizaţii CEO care vor să fie şomeri

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia au termen pentru a-și depune dosare de şomaj, astfel încât pe cartea de muncă să nu figureze cu întrerupere în privinţa stagiului de cotizare. Contractul de muncă al acestora a fost desfăcut cu 19 septembrie şi ei au la dispoziţie zece zile calendaristice să se prezinte la Agenţia de Şomaj. Până acum doar câteva zeci de mineri şi energeticieni au făcut acest lucru.

Foştii salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, concediați în etapa din acest an, sunt în mare parte dintre cei care se pot pensiona peste doi ani, iar o întârziere de acest gen i-ar afecta la pensie, spun cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. "Notificarea a fost făcută pentru 2000 de persoane, dar în prima etapă au venit 760. Contractul este desfăcut cu 19 septembrie și ei au termen 10 zile calendaristice de la data de 19 să se prezinte la AJOFM. Până în prezent au venit doar 15-20 de persoane", a declarat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct AJOFM Gorj.
Dacă nu îi interesează această întrerupere, cei disponibilizaţi de la complex pot să depună dosarul pentru șomaj în termen de 12 luni de la data desfacerii contractului de muncă. "De fapt nu pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj, au termen un an, dar nu mai au stagiu de cotizare continuu. Dacă întârzie o lună, două, trei, practic în lunile acestea nu au stagiu de cotizare pentru pensie", a explicat directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Un număr de 802 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia au fost concediaţi colectiv cu data de 19 septembrie. Mulți dintre ei și-au prelungit şederea în companie prin intrarea în concediu medical. Cei mai mulți dintre concediaţi au plecat acasă cu plăţi compensatorii, iar timp de doi ani vor beneficia și de venit de completare asigurat prin ordonanța 36. Adică, în primul an vor beneficia de șomaj plus acest venit de completare, iar în al doilea an doar de venitul de completare. Plățile compensatorii diferă de la un caz la altul, pleacă de la un salariu mediu brut pe companie până la opt, asta în situația în care au plecat din societate la solicitarea lor.

Vizualizări: 3,361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: