Tineri din Gorj în Cehia. Ce au făcut!

Optsprezece tineri din Gorj, care au făcut parte din delegația Asociaţiei Scout Society din Târgu Jiu, au participat în Cehia, la cea de-a doua parte a proiectului „Racism does not belong to XXI”, implementat în parteneriat cu grupul informal LUBLA şi finanţat prin programul ERASMUS+. Prima parte a proiectului s-a desfăşurat începând cu 27 octombrie până pe 4 noiembrie 2016, în Săcelu, jud. Gorj.

Discuţii despre rasism

Tinerii au fost cazați într-un centru de cercetași în zona Kapraluv Mlyn, Cehia. Participanții au fost implicați în diferite acțiuni interactive, în care au discutat cu un sirian și o tânără din Afganistan diferite aspecte ale rasismului și cum sunt respectate drepturile acestor persoane, dar și diferite exemple din viața de refugiat. Aceste aspecte s-au concretizat și într-un alt workshop, unde tinerii au cunoscut mai multe informații despre refugiații din Nesehnuti.  Participanții au mai vizitat și Muzeul Romilor și Cimitirul evreiesc din Brno, unde au avut parte de prezentări și discuții pentru a înțelege diverse aspecte ale acestor culturi. De asemenea, tinerii au vizitat și orașul Brno, Vila Tugendhat, inclusă în patrimoniul UNESCO, care este o clădire istorică, devenită un prototip de pionerat al arhitecturii moderne din Europa.

Seară internaţională

Astfel, tinerii din Cehia și România au interacționat între ei, pe toată durata proiectului, iar la seara internațională chiar au învățat unii de la alții dansurile specifice fiecărei țări. Participanții în ultima zi au fost implicați într-un joc numit „LARP- situation at the borders”, unde și-au dezvoltat cunoștințele, abilitățile de orientare și au îmbrăţişat valorile necesare pentru o cultură a drepturilor omului, cum ar fi nediscriminarea, demnitatea umană, egalitatea și respectul, a declarat Corina Lebedinscaia, Coordonator  Comunicare  la Asociaţia Scout Society.                                                                                

 „Experienţă inedită şi utilă”

„Acest proiect a fost o experiență inedită pentru mine, atât din punct de vedere al dezvoltării mele ca persoană, cât și din punct de vedere al temei și subiectelor abordate. Organizatorii și-au dat silința să iasă totul cât mai bine și să ne facă șederea mai plăcută. Atmosfera care s-a creat în timpul proiectului între noi, participanții, a fost una de înțelegere, de împărtășire a ideilor, de lucru în echipă. În concluzie, aceste 8 zile au reprezentat o experiență de neuitat, pe care aș vrea să o retrăiesc cu fiecare ocazie”, a spus Antonius Eftenoiu, unul dintre participanţi. „Proiectul pentru mine a fost foarte util și interesant. (…) Acest proiect a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea din Cehia”, a spus şi Ioana Mladin.

Vizualizări: 1,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: