Tismana riscă să piardă o investiţie de 3,5 milioane de euro

O firmă italiană care ar fi investit 3,5 milioane de euro pentru construirea unei microhidrocentrale cu o capacitate de 3,46 MW este pe cale să plece din Tismana după ce a stat doi ani după un aviz de la Apele Române Craiova.  Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, spune că aceasta ar fi prima mare investiţie în oraş după Revoluţie şi speră să fie concretizată până la urmă.

În urmă cu doi ani, Consiliul Local şi Primăria Tismana au semnat un parteneriat cu o firmă din Bacău, Hidro Clear, societate ce în asociaţie cu un consorţiu italian doreşte construirea unei microhidrocentrale la Tismana. În acest proiect a intrat, pentru cercetare, şi Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti, pentru că va fi utilizată o turbină Kaplan.

Primarul Slivilescu spune că administraţia locală a eliberat certificatul de urbanism. „Am concesionat 3000 de mp pe malul stâng al râului Tismana. Am dat toate documentele ce au ţinut de primărie, dar de doi ani nu se face nimic din cauza unui aviz pe care nu-l dau cei de la Apele Române. Am vorbit şi cu profesorul de la facultatea din Bucureşti şi spune că nu au primit un răspuns clar, pentru a putea face ceva, o contestaţie sau mai ştiu eu. Mai discutăm, vino mâine, îi duce cu vorba. E suspicios. Nu-mi miroase a bine. Riscăm să pierdem investiţia pentru că dacă noi nu facem, fac alţii“, spune primarul supărat, mai ales că primăria ar fi primit 7 la sută din profit.   

Primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu, mai spune că problemele vin de la Hidroelectrica.  „Am auzit că cei de la Apele Române nu pot să-şi pună avizul până nu au acordul Hidroelectrica, un aviz care nu ştiu ce importanţă are pentru Apele Române. Păi în situaţia în care este Hidroelectrica acum..”, a explicat Marian Slivilescu.

Primăria a concesionat terenul pentru 29 de ani, dar în contract este scris foarte clar faptul că dacă italienii nu dezvoltă la Tismana acest proiect, contractul de concesiune pică.

Slivilescu mai spune că realizarea acestei investiţii ar fi oferit multe locuri de muncă. „Cel puţin la început erau foarte multe locuri de muncă pentru că era un şantier aici. Se construia. Era nevoie de fierari, dulgheri şi nu veneau cu forţa de muncă din Bacău. În plus, în Tismana sunt foarte mulţi constructori hidrotehnici“, a menţionat primarul.

EXPLICAŢIE

Teodor Popescu, şeful Apelor Române din Gorj, a declarat la Radio Infinit că cel mai probabil documentaţia nu a fost întocmită bine. „Niciodată nu s-a pus problema ca Apele Române să nu susţină aceste construcţii. Dacă s-ar putea, să fie pe toate cursurile de apă din 50 în 50 de kilometri. Apele Române nu dau aviz dacă nu eşti în regulă”, a declarat Popescu.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: