Toader Pasti: Am motive să cred că bani sunt

Social-democratul Cristian Toader Pasti spune că guvernul a făcut greşeli în Legea salarizării, dar susţine că unele au fost remediate, iar altele vor fi corectate. Toader Pasti a spus la Sud FM că are motive să creadă că bani sunt pentru aceste majorări, câtă vreme nimeni de la guvern nu a spus că nu ar fi. Acesta a spus că în primă fază şi el, şi soţia lui au pierdut la salariu prin aplicarea noii legi, dar situaţia a fost remediată.

Reporter: Au început şi profesorii să protesteze, deocamdată la Craiova. Ce se întâmplă?

Cristian Toader Pasti: E dreptul dânşilor să protesteze, poate că nemulţumirile dânşilor sunt întemeiate, poate că cei care au aplicat legea nu au aplicat-o cum trebuie, pentru că sunt judeţe unde oamenii sunt mulţumiţi, sunt judeţe unde oamenii sunt nemulţumiţi. Sunt convins că reprezentanţii guvernului în teritoriu şi guvernul vor găsi nişte soluţii astfel încât oamenii să se întoarcă la catedră, pentru că avem nevoie de profesori.

Reporter: Probabil au văzut că personalul din sănătate doar aşa, prin proteste, poate aduce guvernul la discuţii.

C.T.P.: Când vrei să faci o revoluţie în salarizare, sigur că apar şi nemulţumiri. Este important că există un dialog, este important că după ce reprezentanţii celor din sănătate s-au întâlnit cu guvernul, se dă o ordonanţă de urgenţă care corectează greşelile făcute. Sunt convins că şi pentru învăţământ se vor găsi aceleaşi soluţii, ca acolo unde oamenii sunt nemulţumiţi să corectăm aceste greşeli care nu ştiu de ce s-au făcut, dar este clar că s-au făcut.

Reporter: Puteau fi evitate?

C.T.P.: Da, puteau fi evitate dacă se făcea un studiu de impact, dacă aveam răbdare, dacă aşezam lucrurile cum trebuie, poate că nu apăreau aceste disfuncţionalităţi. Dar, programul de guvernare are nişte termene clare, legea salarizării era un obiectiv foarte important din programul de guvernare. Este foarte adevărat că au crescut foarte multe salarii, dar este adevărat şi că s-au făcut greşeli şi în loc să asistăm la o creştere, am asistat la o descreştere la anumite categorii de salariaţi. Sper să se îndrepte toate acestea printr-un dialog între cei afectaţi şi guvernul României.

Reporter: Există riscul ca lipsa banilor să ducă la prelungirea problemelor pe o perioadă îndelungată?

C.T.P.: Eu niciodată nu am auzit reprezentanţii guvernului să spună că nu sunt bani.

Reporter: O spun mulţi analişti.

C.T.P.: Eu cred guvernul meu. Orice om din America, din Germania, din Franţa, atunci când se dă un ordin de evacuare, milioane de oameni pleacă dintr-o regiune pentru că au încredere în guvernul lor. Daţi-mi voie să am şi eu încredere în guvernul României. Am motive să cred că bani sunt, numai că au fost nişte dezechilibre, de multe ori nu s-a aplicat corect legea. Şi eu am fost afectat la salariu, deşi colegii mei din alte judeţe nu erau afectaţi. Sigur că în urma unor discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, s-a remediat problema. Şi soţia mea, care lucrează la Protecţia Copilului, a pierdut în prima fază 10 milioane în urma acestor măriri. S-a remediat.

Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: