Tomograful de la Motru stă degeaba de două luni

Motrenii vor trebui să mai aştepte până când vor putea să facă investigaţii de specialitate la computerul tomograf de la Spitalul Municipal Motru. Firma care l-a livrat nu vrea să-l pună în funcţiune decât dacă primăria onorează partea sa de finanţare. Autorităţile spun că nu au bani, dar că vor face tot posibilul să achite sumele aferente cât mai repede. Mai este o problemă. Spitalul trebuie să obţină autorizaţie de funcţionare pentru tomograf de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN). "Asta înseamnă pe puţin două luni", spun medicii specialişti ai spitalului.

 Computerul tomograf a ajuns la Spitalul din Motru încă de acum două luni, mai exact din data de 16 decembrie. Primăria Motru a fost la un pas de a pierde finanțarea, de 1.2 milioane lei, pentru această aparatură, de la Ministerul Sănătății, pentru că a solicitat banii pe ultima sută de metri. Această problemă a fost rezolvată, însă chiar și așa aparatul nu a fost pus în funcțiune. Astfel, motrenii care au nevoie de o investigație de acest gen trebuie să meargă în continuare la Târgu Jiu, Craiova sau Severin. Și nici în următoarele luni nu se pune în discuție punerea tomografului în funcțiune, spun medicii specialiști. "Suntem în demersuri, dosarul nu este complet, s-a trimis acum pentru finalizarea dosarului pentru CNCAN. Nu avem decât autorizația de instalare, nu putem funcționa până nu avem această autorizație de funcționare. Din câte știu asta înseamnă cel puțin încă două luni. Eu am sperat de 5 ani să tot vină tomograful. S-a întâmplat, cu întârziere, dar acum trebuie să-i dăm drumul cât mai repede", a declarat Mădălina Sarcină, medic radiolog în cadrul Spitalului din Motru.

Și mai este o problemă, spun autoritățile motrene. "Banii de la Minister au fost plătiți firmei. Mai rămâne să plătim partea de cofinanțare. Este vorba de 135 mii lei. Deocamdată nu-i avem, dar este o obligație pe care trebuie să o onorăm. Cam prin luna martie ar trebui să fie pus în funcțiune. Printr-o adresă cu firma ne-a transmis că ne condiționează punerea în funcțiune de plata părții de cofinanțare de la bugetul local. Vom vedea cum facem", a explicat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

Cea care a făcut lobby pentru ca spitalul din Motru să aibă și computer tomograf este Camelia Khraibani, fost deputat, actualmente medic ginecolog în cadrul unității spitalicești. Tomograful a fost instalat la parterul spitalului, secția Radiologie, acolo unde a funcționat și în trecut aparatura similară adusă de privați.

Vizualizări: 4,354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: