Toți salariații CE Oltenia vor fi evaluați

Premieră pentru o companie de stat din România. Toți cei aproximativ 14.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au primit indicatori de performanță, în funcție de care vor fi evaluați anual. Până acum, doar directorii și supraveghetorii aveau astfel de indicatori. Directorul Sorin Boza susține că în companiile private așa ceva era normal, iar liderii de sindicat nu par lămuriți dacă este bine sau nu.

Managerul CE Oltenia, Sorin Boza, a explicat pentru Digi24 de ce a fost nevoie de un nou sistem de evaluare. „Este pentru prima dată când o companie de stat are un astfel de sistem de evaluare a performanței, un sistem care în privat este definitoriu. Acest sistem de evaluare nu presupune execuția cuiva, destituirea cuiva. Vrem să depistăm unde avem de lucrat, să creăm un plan de training pentru anul care vine”, a spus Boza.

Salariat: „Tot ei ne pun bețe în roate”

Lucian Făget, șef departament Management Integrat din cadrul CE Oltenia, spune că la început salariații au fost reticenți: „În această companie am întâlnit acea concepție de «eu știu foarte bine ce fac, nu am nevoie de obiective, fac această meserie de 30 de ani, nu puteți să veniți să mă învățați să fac o meserie mai bine decât o fac eu»”.

Minerii spun că au semnat adiționalele, pentru că nu era nimic nou în ele, dar că uneori nu își pot face bine treaba pentru că nu au cu ce. „Criteriile prevăd, în mare parte, să intervenim cu promptitudine, să punem în aplicare tot ce am învățat, să remediem defectele în timpul cel mai scurt. În mare, este cam același lucru cu ce ne-au cerut și până acum, doar că au pus un accent mai mare să intervenim cât mai repede, parcă noi n-am ști, că interesul este și al nostru. Dar, tot ei ne pun bețe în roate, nu avem mijloace de transport să intervenim cu promptitudine”, a explicat un miner al CE Oltenia. 

Făget a spus însă la Digi24 că pe viitor va fi mult mai ușor de aflat cauza unei probleme: „Vom putea avea o evaluare reală, obiectivă, pe activitatea fiecărui salariat în parte. Dacă până acum au existat fel de fel de încurcături, de scuze și a fost greu de aflat unde a fost problema, a cui a fost vina, pe noul sistem de management pe obiective va fi mult mai ușor”.

Liderii de sindicat sunt ușor rezervați

Liderii de sindicat spun că li se pare normal ca șefii să aibă criterii de performanță, dar nu exclud ca măsura să fie una bună. „În aparatul de conducere cred că este o măsură foarte bună. Cred că și la partea de muncitori va fi bună, pentru că o să apară o scară a valorilor și a modului de implicare a fiecăruia”, a spus Nelu Roșca, lider la Cariera Roșiuța.

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a spus că vrea să vadă cum arată listele cu indicatori de performanță: „Sper ca această măsură să fie pentru conducerea Complexului Energetic Oltenia, nu au ajuns încă la salariați acești indicatori. Să vedem despre ce este vorba, pentru că nu poți să te duci la acei oameni de pe excavatoare, din termocentrale, să le spui despre asta, până nu vezi despre ce este vorba”.

Vizualizări: 11,322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: