Tragedia din Retezat putea fi evitată. Ce spune Salvamont Gorj!

Moartea celor doi copii de 13 și 14 ani în avalanșa produsă la sfârșitul săptămânii trecute în masivul Retezat a dat naștere la o serie de polemici cu privire la cele întâmplate, majoritatea specialiștilor în domeniu, adică a salvamontiștilor, fiind de părere că nenorocirea putea fi evitată dacă părinții celor doi erau mai precauți.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, dar și al Asociației Salvatorilor Montani din România, consideră că era suficient ca părinții minorilor, accidentați și ei în avalanșa respectivă, să țină cont de faptul că fuseseră emise avertizări publice despre riscul major al producerii unor avalanșe. Cornoiu crede însă că grupul de brașoveni, cu multe expediții internaționale la activ, s-a încrezut prea mult în forțele proprii, inclusiv când a optat pentru un traseu care este recomandat turiștilor doar vara și atunci numai când nu este furtună. În plus, copiii decedați nu purtau căști și nimeni din grupul respectiv nu era asigurat cu o frânghie. Mai mult, în loc de bocanci, cei doi copii erau încălțați cu colțari, recomandați doar pentru ghețari, nu și pentru deplasarea prin zăpadă unde există risc de avalanșă.

„Adulții din grup au ignorat acest risc. Probabil s-au expus foarte mult acestui tip de risc, l-au ignorat în acest moment și iată că s-a produs această avalanșă. Avem o experiență destul de bogată în țara noastră în astfel de evenimente. România e pe locul 9 în lume cu privire la numărul de victime produse în avalanșe. Încercăm și noi să ne formăm în permanență experiența în acest domeniu, să dăm sfaturile cele mai bune și să încercăm să venim în întâmpinarea turiștilor cu recomandările pe care le putem oferi în timp optim. Trebuie și aceștia să conștientizeze și să asculte de recomandările noastre. Noi recunoaștem că suntem salvatori montani, poate nu avem o experiență atât de bogată precum cei care au mers pe munții mari din lume, dar trebuie să ținem cont și să recunoaștem că acești alpiniști au abordat acești munți în sezonul turistic, în perioada de vârf turistic permis pe acești munți, iar ce s-a făcut acum pe Retezat a fost o abordare într-o perioadă total nefavorabilă pentru ascensiuni”, a declarat Cornoiu.

Vizualizări: 779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: