Trăiesc de mai bine de 10 ani în zgomot și mult praf de cărbune

Zeci de localnici dintr-un sat gorjean au ajuns la limita răbdării din cauza termocentralei Rovinari. Este vorba despre locuitorii satului Rogojel, comuna Fărcăşeşti. Oamenii se confruntă de mai bine de 10 ani cu un zgomot infernal produs de termocentrală, dar şi praful toxic provenit de la cărbune. Au acţionat în instanţă, însă fără rezolvare.

Zgomot puternic şi mult praf. Cu asta se confruntă zeci de localnici din satul gorjean Rogojel. Termocentrala este la doar 200 de metri de casele oamenilor, iar 24 din 24 de ore nu aud decât zgomotul produs de cazanele care fac procesul de desulfurare.

Ileana Novolan are 65 de ani şi spune că abia mai poate rezista în propria ei locuinţă. ”Ne-am sufocat naiba şi de praf, dar cel mai tare ne deranjează zgomotul. Era şi pe timpul lui Ceaușescu zgomot, dar acum este 24 din 24. Când pun capul aici, pe pernă, asa îl aud tot timpul. Eu adorm foarte greu. Mă trezesc ziua agitată și uite așa îmi face capul. Cum să poţi să dormi? Pun capul pe pernă şi aud tot huruitul asta în cap”, spune localnica.

Termocentrala aparţine de Complexul Energetic Oltenia, iar compania energetică a promis că o să-i despăgubească pe oameni. O parte dintre locuinţe au fost demolate, însă unii dintre ei au rămas să îndure. CE Oltenia le-a comunicat oamenilor că nu pot să fie strămutaţi, considerând că nu sunt afectaţi.

”Am zgomot şi în casă, nu doar afară. Copiii nici nu vin la mine. Îmi zic că nu au cum să vină cu cei mici. Nu vin şi eu stau singură. Au zis că nu ne afectează deloc. Au zis că partea din deal nu ne afectează. Păi ţine asfaltul şi gardul meu de un metru să nu treacă? Au vorbit cu zgomotul să nu treacă? Nu se poate. Asta este la mintea cocoşului”, a mai declarat o localnică.

Oamenii au acţionat şi în instanţă, însă nu ai primit niciun răspuns favorabil lor. ”Mă judec cu ei de 9 ani. Să întrebăm si tribunalul. De la Craiova m-au întors înapoi la Târgu Jiu. Am făcut şi la CEDO, așteptăm răspuns, nu avem ce face”, a declarat un cetățean.

Garda de Mediu spune că au fost făcute acţiuni de verificare recent. ”Am făcut doar niște controale în care s-a stabilit că operatorul economic trebuie să facă o monitorizare a zgomotului şi a prafului. În funcţie de rezultatul acestor acțiuni de monitorizare, vom interveni in consecință conform legii şi vom cere operatorului să rezolve problema cetățenilor din zonă”, a spus Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj.

Primarul localităţii recunoaște si el că sunt probleme, însă soluţii nu prea sunt in acest moment. ”S-au demolat în jur de 20-20 de case şi mai avem 10 pe o parte. Problema nu este rezolvată, Cetăţenii din satul Rogojel care stau pe partea stângă sunt afectați. Sunt cei de pe partea dreaptă afectaţi, dar ceilalţi la fel şi nu sunt demolați”, a spus Dragoescu Constantin, primarul din Fărcăşeşti

Oamenii speră să li se facă dreptate şi să scape de calvarul de care au parte zi de zi.  

Vizualizări: 5,502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: