Transelectrica: Situația nu este așa disperată cum a prezentat-o CEO!

Situația nu este așa disperată cum a prezentat-o Complexul Energetic Oltenia, a declarat un oficial al Transelectrica, societatea de transport a energiei. Problema creată producătorilor de energie pe cărbune de către energia verde este dezbătută și în presa financiară. Un oficial al Transelectrica spune că CEO exagerează. De asemenea, managerul Laurențiu Ciurel spune că oprirea grupurilor energetice atunci când în sistem intră energie verde duce la pierderi de sute de mii de euro.

Energia verde creează probleme producătorilor de energie verde. Aceasta este concluzia la care au ajuns toți cei care se interesează de soarta Complexului Energetic Oltenia. În opinia CEO, problema este reprezentată de legea care permite energiei verzi să intre cu prioritate în sistemul energetic deoarece nu este poluantă. Într-adevăr, producerea de energie eoliană este diferită de la o zi la asta. Într-o zi poate nu dă mai mult de 5% însă uneori ajunge aproape de 10%.

Dacă procentul energiei verzi este mare, atunci sunt oprite sursele de energie cele mai scumpe. Din nefericire, primul în vizor este CE Oltenia.

Problema, concurența

Octavian Lohan, membru al Directoratului Transelectrica, a confirmat în presa centrală că atunci când eolienele produc energie, Dispecerul Naţional opreşte grupurile termo, în ordinea costurilor. Astfel, primele oprite sunt cele mai scumpe centrale: "În această perioadă de iarnă, nu pot fi oprite CET-urile care furnizează agent termic populaţiei şi instituţiilor publice. Astfel, cel mai scump producător care poate fi oprit este Complexul Oltenia. Situaţia nu este atât de disperată cum au prezentat-o ei şi nici nu reprezintă o permanenţă. Anul trecut, Complexul Oltenia a vândut multă energie şi a făcut profit pe fondul secetei hidrologice. Acum, Hidroelectrica a revenit la normal, iar consumul a scăzut. Astfel, a crescut competiţia între producători", a spus acesta.

Energia pe hidro a devenit concurentul principal al CEO, lucrul acesta fiind confirmat de cifrele pe care le puteți vedea pe site-ul Transelectrica. Dar, managerul CEO Laurențiu Ciurel declara că scumpirea cu 20% a energiei CEO este cauzată de energia verde sau mai exact de prețul certificatelor de poluare pe care compania le plătește pentru fiecare MW produs.

STATISTICĂ

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), cantitatea de energie produsă de termocentrale, hidrocentrale şi centralele nucleare a fost în scădere în 2012 faţă de 2011. Producţia centralelor eoliene s-a dublat în 2012 faţă de 2011, depăşind 2.000 GWh. În România există aprobări pentru 35.000 MW, în condiţiile în care consumul intern este de 7.500-8.000 MW, putere instalată.

"Chiar dacă energia regenerabilă este de viitor, instabilitatea sursei (vânt sau soare) face ca dezvoltarea ei în exces să creeze mari dezechilibre în sistem. Din acest motiv cred că este obligatorie dezvoltarea unei surse de energie constantă. Această sursă este cărbunele".

Laurențiu Ciurel, manager CEO

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: