Tratament cu stele

Mezelurile, spun cercetătorii, cresc riscul de cancer. Deci, dacă nu mai aveţi bani, puteţi fi liniştiţi: staţi nemâncaţi, ce-i drept, dar măcar n-o să faceţi cancer. Să pretindem aşadar că nu ştim că absenţa mezelurilor din alimentaţie creşte un risc mai nasol, acela de apariţie al foamei, şi să ne uităm în sus. Dacă vedeţi var sau lavabilă, ieșiți din casă. Dacă vedeți ceva albastru deschis și-un glob de foc, reveniți în casă. Ieșiți din nou seara, noaptea chiar, când luminile orașului sunt cât mai estompate. Ei, acum uitați-vă în sus. Le vedeți? Da, stelele. Câte sunt? Hai, gata, opriți-vă din numărat. Sunt multe, dar noi vom vorbi despre două. Printre cele mai luminoase vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Nu chiar în primele cinci ca luminozitate, e drept. Diferența este că stelele acelea ceva mai luminoase decât ele sunt mult, mult mai aproape de noi.

Miu Cefei (transcriere fonetică) este cea mai mare stea descoperită până acum de om, deci, până la probe contrarii, cea mai mare din galaxia Calea Lactee. Deși este la aproximativ 5000 de ani lumină de Terra, nu doar că este vizibilă cu ochiul liber, ci este sus, în topul 20 al celor mai luminoase stele, așa cum le vedem noi de pe Pământ. Dacă ar fi doar la o mie de ani lumină de noi, ar fi nasol. Nu de alta, dar Miu Cefei este de (țineți-vă bine) 264.115.342 de ori mai luminoasă decât Soarele. De câte ori este mai mare, nici nu vă mai zic, că poate vă ia cu nădușeli. Vă dați seama, vorbim despre o fabrică de lumină, nu trebuie să fie chiar aproape ca să se lase cu transpirații.

Betelgeuse nu este atât de departe. Doar la vreo 400 de ani lumină. Și este a șaptea stea ca luminozitate, cu ochii liberi, zicem. Deși nu este atât de mare ca Miu Cefei, Betelgeuse are ceva mai special: este o stea care moare. Momentan e la stadiul de supergigantă roșie, ca și Miu Cefei, dar este atât de bătrână încât specialiștii se așteaptă se explodeze în următoarea mie de ani. Se poate întâmpla mâine sau omenirea n-o poate vedea (pe explozie) niciodată. Cine știe? Cert este că, dacă se va întâmpla, supernova astfel creată va fi cu siguranță foarte vizibilă de pe Pământ. Astronomii spun că atunci Betelgeuse va deveni, pentru câteva săptămâni, mai strălucitoare decât luna plină. Fanii SF speră chiar la un al doilea soare (ceea ce n-ar fi tocmai bine pentru ecosistem, deci să lăsăm sorii secundari pentru filme).

Nu prea am nici o concluzie după poveștile astea, recunosc. Dar nu-i așa că, pentru câteva momente, problemele voastre care înainte vă păreau cruciale s-au transformat în chestii nesemnificative?

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: