Trei rețete cu pește pentru Bunavestire

De Buna Vestire este dezlegare la peşte. Se prepară şi se conumă peşte pentru a fi tot anul „ca peştele în apă“.

PLACHIE DOBROGHEANĂ

Ingrediente:

● 1,4 kilograme Crap fără cap
● 3 cepe
● 100 de mililitri de ulei
● 100 de mililitri pastă de tomate
● 2 grame de boia de ardei
● 100 de mililitri de vin alb
● 3 grame de usturoi
● 2 grame de piper macinat
● 4 foi de dafin
● 500 de grame de roşii proaspete
● 50 de grame de pătrunjel verde
● sare

Mod de preparare:

Crapul se curăţă, se spală şi se porţionează în 10 bucăţi şi se prăjeşte. Ceapa se curăţă, se spală, se taie solzi. Usturoiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Roşiile se spală, se opăresc, se decojesc şi se taie cuburi. Patrunjelul verde se curăţă, se spală şi se taie mărunt, pasta de tomate se diluează în 100 mililitri de apă.

Ceapa se căleşte în apă. Se adaugă roşiile cuburi. După ce s-au înăbuşit se adaugă pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apă fiartă 1 litru şi sare. Se fierbe sosul 10-15 minute şi se adaugă bucăţile de peşte care se vor acoperi cu legumele fierte şi se introduce tava în cuptor 20 de minute, la temperatură moderată.

Spre sfârşitul fierberii se adaugă vin şi se sărează după gust.

Sursă: Culinar.ro

.................

PEŞTE MARINAT

Ingrediente:

● 500 de grame de peşte (macrou,cod)
● 1/2 legătură pătrunjel
● 3-4 căţei de usturoi
● zeama de la o lămâie
● 2-3 linguri ulei de măsline
● 50 de mililitri de vin alb
● sare
● piper

Mod de preparare:

Dacă aveţi file de peşte puneţi-l la fiert în apă cu sare şi vin până este gătit complet. Dacă aveţi peşte cu oase puneţi-l la fiert în apă cu sare, fierbeţi-l până se albeşte carnea un pic, scoateţi-l pe un tocător, curăţaţi oasele, adaugaţi vinul şi puneţi-l înapoi până este fiert bine.
Între timp puneţi într-un vas pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul tăiat feliuţe, sare, piper,  zeamă de lămâie şi amestecaţi-le.
Adăugaţi bucăţi de peşte fiert şi omogenizaţi. Turnaţi din apa în care a fiert peştele, peste compoziţia obţinută cât să acopere şi lăsaţi aşa minim 20 de minute.
Sursă: Bucătăraşul.ro

..................

PEŞTE LA CUPTOR

Ingrediente:

● 4 bucăţi de peşte
● 4 linguri de ulei
● 1 ceapă mărişoară
● 2 căţei de usturoi
● 1 ardei roşu
● 1-2 morcovi
● ţelină cât 1 ou mic
● 400 de mililitri de roşii în bulion (roşiile şi sucul)
● 200 de mlilitri de vin alb
● 3-4 linguri de făină
● 10 boabe de piper
● 2 foi de dafin
● cimbru
● sare, piper macinat
● verdeaţă tocată pentru presărat (pătrunjel şi cimbru, după preferinţe)

Mod de preparare:

Bucăţile de peşte se sărează şi se piperează, apoi se dau prin făină. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei şi peste se rumeneşte pe ambele părţi. Odată rumenit, peştele se scoate din tigaie şi se păstrează deoparte.

În aceeaşi tigaie, fără a o spăla, se adaugă restul de ulei, apoi ceapa tocată, ţelina tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi ardeiul tăiat făşiuţe. Se călesc până încep să se înmoaie, amestcenâd constant. Apoi, se adaugă şi morcovii curăţaţi şi tăiaţi rondele. Se adaugă 2-3 linguri de vin şi se înăbuşă legumele timp de 5-6 minute.

Se ia de pe foc tigaia cu legume şi se sărează şi se piperează după gust. Într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor şi de dimensiuni adecvate cantităţii de peşte ce urmează să se pregătească, se aşează toate legumele. Deasupra se aşează bucăţile de peşte, se toarnă sucul de roşii, iar roşiile se toacă mărunt şi se distribuie deasupra peştelui. Se toarnă restul de vin în tavă.

Se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin rupte în bucăţi şi câteva rămurele de cimbru. Tava se acoperă foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) şi se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 45 de minute. După trecerea acestui timp, se îndepărtează capacul şi se mai lasă în cuptor până când se rumeneşte preparatul deasupra.

Se serveşte peştele cald, prepsărat cu verdeaţă tocată, alături de o porţie de legume din tavă, cu mămăligă sau cartofi natur. Opţional, se poate stropi cu mujdei de usturoi.

Sursă: Reţetă ca la mama

Vizualizări: 1,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: