Ultima fiţă la agricultorii din Bumbești Pițic: Cartoful mov!

Mulţi dintre cetăţenii comunei Bumbeşti Piţic şi-au cultivat anul acesta în grădini un nou soi de cartofi. Este vorba de cartoful mov. A fost suficient să cultive unul dintre localnici, pentru ca și ceilalți să își dorească. Acest tip de cartof se comercializează la prețuri destul de piperate față de cei clasici. Cartoful mov este preferat în bucătărie și este mai sănătos, având proprietăţi anticancerigene.

Unul dintre localnicii din Bumbești Pițic care și-au cultivat în grădină cartof mov este Lenuța Daia, în vârstă de 59 de ani. Femeia a aflat de la localnici de proprietăţile cartofului mov și acum are câteva rânduri cultivate în grădină. Este primul an în care o astfel de cultură, astfel că femeia nu știe exact ce va recolta când planta va fi matură. În această perioadă cartofii sunt în floare. Inclusiv floarea este de culoare mov. "Este vorba de o nouă modă la noi, aici la Bumbești Pițic, de cartoful mov. Anul acesta am luat și eu de la un vecin și am plantat. A crescut frumos, nu are insecte față de ceilalți, cei albi. Cum or fi la gust nu știu, voi afla peste câteva luni. Mi-a plăcut culoarea și de la cine l-am luat mi-a spus că este mai bun pentru gătit, față de celălalt. Vecinii de pe lângă mine au pus fiecare. Cine mi-a dat mi-a spus că este foarte bun", a declarat Lenuța Daia din Bumbești Pițic.
Leguma violetă este originară din Peru și a fost aclimatizată de câțiva agricultori români. Prețul unui kilogram este între 10 și 30 de lei, sau de 5-6 lei la comercializarea engros. Pe lângă costul destul de mare, cartoful mov vine cu o serie de calități deloc de neglijat, cum ar fi lipsa amidonului sau proprietăți anticancerigene. Cartoful mov este o cultură mai pretențioasă decât cartoful alb și are nevoie de condiții de îngrijire mai deosebite.

Castravete alb și fasole la 120 lei kg
În grădina Lenunței Daia sunt fel de fel de flori și zarzavaturi. Femeia are în grădină și castraveți albi, dar și câteva fire de fasole ale căror boabe din păstăi se comercializează la prețuri exorbitante. "Castravetele alb ajunge chiar și la 30 de centimetri. Este și foarte gustos. Am plantat în solar că le merge mai bine. Am și câteva cuiburi de fasole care am auzit că se vinde la 120 lei kilogramul. Am primit și eu 30 de boabe și le-am plantat", a mai spus Lenuța Daia.

Vizualizări: 3,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: